Afbeelding

Kluun: 'Ik was een luie, minimalistische student'

Algemeen

In 1812 opende Avans de deuren en dit jaar viert de school het 200-jarig bestaan. BredaVandaag.nl duikt in de geschiedenis en praat met een aantal oud-studenten over hun schooltijd. Vandaag met Raymond van de Klundert, beter bekend als boekenschrijver Kluun.

Kluun (47 jaar) schreef de bestseller ‘Komt een vrouw bij de dokter’. Ook zijn tweede en derde boek ‘Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt’ en ‘De weduwnaar’ waren ondanks vernietigende recensies een groot succes. Op dit moment schrijft hij een roman over de opkomst van de house-wereld.

Luie student
Voor zijn succes als schrijver volgde Kluun de opleiding commerciële economie. “In de jaren 80 was dat een populaire opleiding, de wereld van marketing en reclame kwam enorm op. Maar het is een wonder dat ik mijn diploma heb gehaald.”

Een luie, minimalistische student, zo omschrijft hij zichzelf. “Het ging me allemaal redelijk gemakkelijk af, maar ik deed er veel te weinig voor.” Het grootste gedeelte van zijn tijd besteedde hij aan uitgaan en voetballen.

Topcarrière
Met zijn diploma op zak begon hij als verkoper bij de Gouden Gids en Neckermann. Maar hij wilde de reclamewereld in en nam ontslag. Hij ging aan de slag bij het succesvolle reclamebureau DDB. Later kreeg hij zijn eigen marketingbedrijf Project X.

Een topcarrière, totdat het thuis mis ging. Zijn vrouw Judith kreeg borstkanker en in 2001 overleed ze op 36-jarige leeftijd. “Een intense periode die tegelijkertijd zwaar, mooi en lelijk was. Mijn vrouw vond dat ik er een boek over moest schrijven.”

Klootzak
Kluun verkocht Project X en vertrok met zijn dochter naar Australië. Daar schreef hij ‘Komt een vrouw bij de dokter.’ Een autobiografisch boek, maar op sommige punten wat aangedikt. Hoofdpersoon Stijn ging vreemd, terwijl zijn vrouw doodziek was.

“Het kan me na negen jaar nog steeds kwetsen als mensen me een klootzak noemen”, vertelt hij over de negatieve reacties op zijn boek. "Mensen maken mij automatisch de ikpersoon van het boek en dat is niet helemaal zo. Het is een raar fenomeen, maar heel langzaamaan went het.”

Terug naar de reclamewereld, dat wil hij nooit meer. “Daar heb ik helemaal geen zin in. Door mijn opleiding rolde ik van het een in het ander, het ging zo enorm hard. Het is raar gegaan, maar alle kennis en gebeurtenissen brachten me uiteindelijk hier en dat is goed.”

Niet gelijk carrière jagen
Kluuns advies voor studenten is om niet gelijk carrière te gaan jagen. “Ga een reis maken, verbreed jezelf en geniet ervan. Want als je eenmaal een goedbetaalde baan hebt en in de werkwereld zit, is het zo moeilijk om er weer uit te komen.”

“Ik ben best trots op mezelf als ik eraan denk hoe ik beslissingen heb durven maken in mijn leven”, vertelt hij. “Hoe ik de verkoop verliet voor de reclame. En vooral hoe ik na het overlijden van mijn vrouw mijn eigen bedrijf verkocht om te reizen en dingen te verwerken.”

Liefde voor Breda
Van de Klundert is zijn oude studentenstad nog niet vergeten. “De bezoekjes zijn in de loop der tijd minder geworden, ik heb nu mijn sociale leven in Amsterdam. Maar ik kan ieder jaar uitkijken naar het carnaval in Breda, dan sta ik in café de Bommel. De liefde voor de stad blijft.”