foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

Geen Gehoor HSL verwijt gemeente laffe houding

Algemeen

BREDA - Trillingen, geluidsoverlast, woningen met scheuren; inwoners van Effen, Overa, Princenhage, Prinsenbeek, de Haagse Beemden en zelfs Rijsbergen en Zevenbergschen Hoek hebben schoon genoeg van de Hogesnelheidslijn (HSL). “We willen geen perfecte situatie, maar een aanvaardbare”, vertelt Floris van de Vooren, voorzitter van de stichting Geen Gehoor HSL Regio Breda.

De eerste jaarvergadering van Geen Gehoor was maandagavond. De oplossing voor het geluidsprobleem is volgens Van de Vooren vrij simpel. “Als de treinen 50 kilometer langzamer rijden in de Nederlandse probleemgebieden, wordt het geluid gehalveerd.” De HSL zal dan volgens de voorzitter een of twee minuten later in Parijs zijn. “We hebben de concessie bekeken en er is ruimte voor. Waarom ze het dan niet doen? Ik heb geen flauw idee. Wij krijgen geen enkele reactie.”

Naast langzamer rijdende treinen wil de stichting dat er effectieve geluidsschermen worden geplaatst. Ook vinden ze dat niet het gemiddelde geluid, maar de piekgeluiden geregistreerd moeten worden. Bij de gemeente Breda heeft de stichting al regelmatig aangeklopt. Van de Vooren: “De gemeente is passief, ze doen niets. Ik denk dat de gemeente niet durft. Ze zijn nu natuurlijk bezig met het station. Maar laat ze dan eerlijk zijn.”

Van de werkgroep HSL Breda met mensen van NS Hispeed, Prorail, Wijkraden, de gemeente en geluidsdeskundigen hoeft de stichting ook al niets te verwachten. “Het probleem is dat zij nooit een standpunt innemen. Ze geven alleen maar wazige berichten en geven nooit antwoord op concrete vragen”, vertelt de voorzitter.

“De geluidswetgeving biedt ons geen enkele bescherming. Daarom hebben we een brief naar de Tweede Kamer gestuurd.” Verder steekt het de stichting dat ze niet bij de geluidsmetingen van TNO worden betrokken. Ze vertrouwen de resultaten niet. “Ze kunnen of willen ons de onderzoeken niet laten inzien, daarom gaan nu de universiteiten van Delft en Gent ook onderzoeken verrichten."

De stichting Geen Gehoor HSL Regio Breda geeft het gevecht niet zomaar op. Van de Vooren: “De eerste jaarvergadering was gisteren, dus we gaan nu eerst even alles op een rij zetten. We laten het hier in ieder geval niet bij zitten!”