http://www.bredavandaag.nl/nieuws/politiek/50718/2011-05-28/coffeeshop-breda-wordt-kleinschalige-besloten-clubbeeld brabant10
http://www.bredavandaag.nl/nieuws/politiek/50718/2011-05-28/coffeeshop-breda-wordt-kleinschalige-besloten-clubbeeld brabant10

Mogelijk gezamenlijke registratie klanten coffeeshops

Algemeen

BREDA – De acht coffeeshops in Breda bereiden zich voor op het invoeren van de wietpas. Dat gaat misschien gebeuren via een gezamenlijk registratiesysteem. Dat meldt Rick Brand, woordvoerder Actieve Bredase Coffeeshops (ABC).

De wietpas wordt per 1 mei 2012 ingevoerd in de Bredase coffeeshops. Dat betekent dat de clubs maximaal 2000 leden mogen hebben. “Sommige coffeeshops zijn al leden aan het registreren, anderen denken nog na over een manier waarop ze dat gaan doen", zegt Brand. "Dat kan digitaal, maar ook via kaartenbakken."

De ABC probeert een manier te vinden om met alle coffeeshops een gezamenlijk registratiesysteem op te zetten. “Dat is makkelijk voor ons, maar ook voor de overheid om in één keer overzicht te hebben”, aldus Brand.

Vanuit de overheid wordt het verplicht om als lid geregistreerd te staan bij een coffeeshop. Bij registratie geeft een lid zijn naam, geboorteplaats, woonplaats en een bewijs van inschrijving in een gemeente.

Dat bewijs van inschrijving is volgens Brand een drempel. “Het houdt mensen tegen om zich in te schrijven. Deze maatregel in samenkomst met het verbod op buitenlandse klanten voorspelt een gigantische verplaatsing naar het handelen op straat.” Dat baart Brand zorgen.

Volgens het beleid zijn buitenlanders vanaf 1 mei niet meer welkom in de Bredase shops. “De meeste vaste klanten uit het buitenland zijn al op de hoogte", vertelt Brand. "Ze worden door de clubs mondeling ingelicht. Daarnaast gaan we vanuit de ABC pamfletten ophangen."