beeld TROS Opgelicht
beeld TROS Opgelicht

'Beekse' oplichter krijgt drie jaar celstraf

Algemeen

BREDA/PRINSENBEEK - Mart V., de dader in de spraakmakende oplichtingszaak van meerdere ondernemers en andere gedupeerden uit Prinsenbeek, krijgt drie jaar celstraf. Dat maakte de rechtbank in Breda woensdag bekend.

Van de drie jaar gevangenisstraf is één jaar voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. De man maakte zich in de periode 2009-2010 schuldig aan oplichting en flessentrekkerij.

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden vier jaar celstraf, waarvan een voorwaardelijk. De rechtbank acht vier gevallen van oplichting en flessentrekkerij die de officier van justitie aandroeg bewezen.

De rechtbank bepaalde verder dat de man aan slachtoffers in totaal een bedrag van bijna 39.000 euro aan materiële schade moet betalen. Dit bedrag moet betaald worden aan de Staat, ten behoeve van de slachtoffers.

Als dit bedrag niet wordt betaald, moet de man een hechtenis van maximaal 303 dagen uitzitten

De rechtbank acht het handelen van de man zeer kwalijk. ‘Hij heeft zijn slachtoffers financiële schade toegebracht en het in hem gestelde vertrouwen geschaad.’

De rechtbank komt tot een lagere straf omdat zij niet alle door de officier van justitie ten laste gelegde feiten bewezen acht. Ook heeft de rechtbank gekeken naar straffen zoals die voor soortgelijke feiten worden opgelegd.

In het nadeel van de man heeft de rechtbank laten meewegen hij geen enkel berouw toont, al eerder voor soortgelijke feiten is veroordeeld en er een groot risico op herhaling is.