Afbeelding

Ex-drugsverslaafde: 'Zonder NAC was het niet gelukt'

NAC

BREDA – Voormalig drugsverslaafde en dakloze Marco (31) is één van de deelnemers aan de Dutch Street Cup, een landelijk staatvoetbaltoernooi voor dak- en thuislozen. De Dutch Street Cup is een project van Teamplay@NAC. In deze 'Meer dan voetbal-week' besteedt NAC Breda extra aandacht aan de projecten van haar stichting.

Het is deze week de landelijke Meer dan voetbal-week. Eredivisieclubs en de KNVB besteden daarom extra aandacht aan de maatschappelijke kant van voetbal. Marco houdt tijdens de bijeenkomst dinsdag in het Rat Verlegh Stadion zijn relaas en vertelt dat hij sinds zijn jeugd drugs heeft gebruikt.

“Ik raakte daardoor steeds meer in de problemen en kwam op straat terecht.” Bij de daklozenopvang zag hij posters van de Dutch Street Cup hangen. “Dat heette toen nog de Dutch Homeless Cup, maar die naam is veranderd, want het schrok mensen een beetje af. “

“Ik wou gelijk mee doen. Ik heb altijd gevoetbald, ook op best hoog niveau en hou echt van voetbal. Er was een selectietraining met 35 man. Daarvan gingen er maar 10 door. Gelukkig was ik erbij.”

Gemiddeld traint Marco’s team nu driemaal per week. Elke keer 1,5 uur. “Daar kan je geen drugs bij gebruiken. Dan trek je het niet.”

Sinds de zomer is hij dan ook clean. “Toen heb ik voor het laatst drugs gebruikt. Dat was zelfs tijdens een toernooi van de Street Cup. Het was 30 graden en ik werd zo ziek dat ik naar het ziekenhuis moest. Toen is bij mij de knop omgegaan. Zo kan ik niet langer doorgaan.”

Volgens Marco is er sindsdien veel veranderd. “Als je een foto van me van een jaar geleden ziet zou je me niet herkennen.”

Marco doet ook mee aan het project 'Niemand buiten spel' en werkt als vrijwilligerswerk bij NAC. “Ik ben best trots op mezelf, m’n gedrag is veranderd. Ik woon in een opvanghuis met 20 mannen. Daar zijn natuurlijk wel eens ruzies. Vroeger ging ik daar keihard op in, maar nu draai ik me om en tel tot tien.”

“Als ik me nu niet goed voel, trek ik gelijk aan de bel en vraag om hulp. Dat durfde ik vroeger niet, maar nu weet ik dat het niet goed is om in m’n eentje op m’n kamer te gaan zitten. Dat zijn allemaal dingen die ik door 'Niemand buiten spel' en de Street Cup heb geleerd. Het is niet alleen voetbal.”

“Ik heb nu nergens meer last van. Ja, van m’n benen door de training van net.”

Binnenkort hoopt Marco een betaalde baan te krijgen. “Ook sta ik bij de gemeente op de wachtlijst voor een huis. Teamplay@NAC heeft me met al die dingen geholpen. Zonder was het me niet gelukt.“

Op 7 april speelt de Dutch Street Cup in Breda.