foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

Convenant moet veiligheid in Bredase bus verbeteren

Algemeen

CENTRUM – In de stad- en streekbussen van Veolia vinden nog steeds te veel – al dan niet alcoholgerelateerde – incidenten plaats. Maandagochtend tekenden de gemeente, politie, Veolia en het Openbaar Ministerie het convenant Sociale Veiligheid Stads- en streekvervoer Breda om dit terug te dringen.

Volgens Veolia is het convenant primair een gevolg van de Happy Hours in Breda. De jeugd deed zich eerder tegoed aan alcohol in de binnenstad om later in de bus naar huis de buschauffeur uit te schelden, de bus onder te kotsen of zich op een andere manier te misdragen.

Dat probleem lijkt nu grotendeels opgelost, meldt de directeur van Veolia. “Maar in de bus vinden nog steeds te veel incidenten aan”, constateert burgemeester Peter van der Velden. Van der Velden trekt dat zich aan en vindt het ook een verantwoordelijk het van de gemeente

Het convenant is onder andere een initiatief van de Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland (FMN), waarbij verschillende busvervoerders zijn aangesloten. Volgens FMN staat of valt de het succes van busvervoer bij veiligheid. Als die ontbreekt, kan de bus wel opdoeken, zo stelt de FMN.