Jeugdgevangenis Den Hey-Acker in Breda. foto Erik Eggens
Jeugdgevangenis Den Hey-Acker in Breda. foto Erik Eggens

PvdA Tweede Kamer: opheldering over chaos Hey-Acker

Nieuws Den Hey-Acker

BREDA/DEN HAAG – De PvdA in de Tweede Kamer wil woensdag van staatsecretaris Fred Teeven (Veiligheid & Justitie, VVD) opheldering over de chaos die dinsdag ontstond in jeugdgevangenis Den Hey-Acker in Breda. Daar ontsnapte dinsdagavond een gedetineerde.

Een arrestatieteam, de politie, brandweer en een politiehelikopter kwamen er aan te pas de losgeslagen en gewelddadige ontsnapte in te rekenen. In totaal was de gedetineerde zo’n vier uur lang ‘vrij’.

Via enkele luchtruimten verschafte hij zich de toegang tot locaties waar hij niet had mogen zijn. Uiteindelijk belandde hij op het dak van de gevangenis, waar hij de politie uitdaagde en bekogelde met stenen.

Het CDA en de SP stelde vorige week al vragen aan Teeven over incidenten in de jeugdgevangenis. Die meldde vorige week dat de situatie binnen de jeugdgevangenis ‘beheersbaar was’. Het incident van vanavond laat zien dat er op die bewering het een en ander valt af te dingen.

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken uit Breda vindt de situatie 'duidelijk niet beheersbaar'. "Over de toestanden morgen weer een brief gevraagd van Teeven", meldt ze via Twitter aan Bredavandaag.nl.

@ErikEggens over toestanden in Den-Heyakker morgen weer een brief gevraagd aan Teeven. Situatie duidelijk niet beheersbaar

— Attje Kuiken (@attjekuiken) March 13, 2012