Eigenaar Stichting Woonzorg Nederland is volop bezig met de restauratie van de Heilig Hartkerk foto Raymond Tillieu
Eigenaar Stichting Woonzorg Nederland is volop bezig met de restauratie van de Heilig Hartkerk foto Raymond Tillieu

Zoektocht naar 400 geïnteresseerden in graf Heilig Hartkerk

Economie

BOEIMEER – Een beetje luguber klinkt het wel. De vereniging Salvator zamelt handtekeningen in van mensen die in de Heilig Hartkerk hun laatste rustplaats zien.

De vereniging maakt zich al jaren sterk voor behoud van het voormalig godshuis aan de Baronielaan. Begin vorig jaar stelde zij daartoe een plan op waarin de kerk als begraafplaats wordt gebruikt.

De gemeente inventariseert alle Ideeën die er zijn om een rendabele invulling te geven aan het kerkgebouw. Eigenaar Woonzorg Nederland wil het liefst het deel achter de gevel, die nu wordt gerestaureerd, slopen en daarvoor in de plaats appartementen realiseren. Volgende maand verwacht het stadsbestuur alle mogelijke plannen van initiatiefnemers.

“We moeten op vier april ons plan toelichten en om dat kracht bij te zetten willen we dat mensen zich inschrijven voor een plek in de kerk. Daarvoor dienen ze 300 euro te betalen”, zegt Pietro de Jong een van de oprichters van Salvator.

De Jong wil met de inschrijvingen het plan onderbouwen. Niet zozeer financieel, maar om aan te tonen dat het haalbaar is. “Iemand betaalt niet zomaar 300 euro. Natuurlijk levert het in eerste instantie onvoldoende geld op. Het is alleen de aanzet.”

Salvator wil met het plan een oude traditie in ere herstellen. Het gaat om bijzettingen in keldergraven en muren boven de grond. De lijkkisten worden horizontaal drie of vier hoog boven elkaar geplaatst in nissen. De nissen worden afgesloten met een gedenkplaat. Het geheel doet denken aan begraafplaatsen in Zuid-Europa.

Met de oude functie wordt ook de financiële problemen opgelost, zo denkt De Jong. De vereniging wijst op de voortdurende stroom van inkomsten die nodig voor herstel en onderhoud van de Heilig Hartkerk

‘Voor een bijzetting wordt daarom een substantieel extra bijdrage in de grafrechten
gevraagd', zo stelt Salvator die per 20 jaar een extra bedrag 5500 euro in rekening brengt dat ten goede komt van de kerk.

De Jong is al begonnen met het inzamelen van de inschrijvingen. Hij hoopt uiteindelijk dat zijn plan door de gemeente positief wordt beoordeeld. “We hebben nog drie weken de tijd.”