Eigenaar Stichting Woonzorg Nederland is volop bezig met de restauratie van de Heilig Hartkerk foto Raymond Tillieu
Eigenaar Stichting Woonzorg Nederland is volop bezig met de restauratie van de Heilig Hartkerk foto Raymond Tillieu

Het blijft tobben om volledig behoud Heilig Hartkerk

Cultuur

BOEIMEER – Ondanks de intentie tot behoud die leeft onder college en gemeenteraad, blijft er onduidelijkheid over de sloop van het achtersteven van Rijskmonument de Heilig Hartkerk aan de Baronielaan. Een motie van de SP om sloop voor eens en altijd uit te sluiten sneuvelde donderdagavond in de gemeenteraadsvergadering.

De raad sprak zich positief uit over de votering van 45.000 euro voor een extern haalbaarheidsonderzoek naar de toekomst van het schip van de kerk aan de Baronielaan.

Eigenaar WoonZorg Nederland (WZN) zit al sinds de aankoop van het complex in de maag met een toekomstige rendabele exploitatie van het achtersteven. Het is een publiek geheim dat WZN het achtersteven het liefst zo snel mogelijk ziet verdwijnen. De gemeente ziet dat anders en wil een onderzoek.

Steun
Dat gaat er nu komen. Fractievoorzitter Patrick van Lunteren van de SP probeerde door de motie eventuele sloop als resultaat van dat onderzoek uit te sluiten. Een nobele poging en een vurig betoog van GroenLinks-fractievoorzitter Selçuk Akinci de SP daarin te steunen, strandde bij de overige (coalitie)partijen.

André Lips (CDA) schaarde zich niet achter de motie. De christendemocraten willen het resultaat van het onderzoek afwachten. Ook Alfred Arbouw (VVD, Ruimtelijke Ontwikkeling) ontraadde de motie. Die zou volgens hem ‘de studie naar de kerk op slot zetten’. “Bovendien is de motie overbodig om het uitgangspunt behoud van de gehele kerk is”, aldus de wethouder.

Rendabel
Arbouw zou echter geen wethouder zijn als hij het financiële plaatje achter de hand zou houden. “Wat is namelijk een rendabele exploitatie voor de kerk?”, vroeg hij zich openlijk af. “Wat zijn kansen voor de kerk?” Arbouw spreekt van een doorbraak nu de kerk voor een deel wordt gerestaureerd, een werkje dat de raadsleden op 20 maart met eigen ogen mogen bewonderen. Maar dat het blijft bij een deel, realiseert de VVD’er zich. Voor het andere deel moet een structurele oplossing worden gevonden.

Een externe partij, maar ook de gemeente en eigenaar WZN gaan zich buigen over de toekomst van de achterste traveeën van de kerk.

Sloop Heilig Hart Kerk #Breda weer een stapje dichterbij. Dat wilde wist ontwikkelaar Woonzorg jaren terug ook al. #excuusonderzoek #grbr

— Patrick van Lunteren (@PvLunteren) March 15, 2012