Logo bredavandaag.nl
foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

Brabantstad 2018: ‘1500 euro per dag is geen salaris’

BREDA – De commotie die is ontstaan rond het dagtarief dat beoogd artistiek directeur Martijn Sanders van Brabantstad 2018 in rekening brengt, is niet terecht vindt hijzelf. "Die 1500 euro is geen salaris", aldus Sanders via zijn woordvoerder.


Sanders krijgt voor twee dagen per week 3000 euro, dus twaalfduizend euro per vier weken. Volgens de woordvoerder van het programmabureau, dat de kar trekt in de race om Brabant in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa te maken, wordt het bedrijf van Sanders ingehuurd.

“Zijn eigen b.v. brengt dat in rekening. Dat moet je niet zien als salaris. Van die 1500 euro gaat gemiddeld zo’n 30 tot 40 procent aan onder meer sociale lasten af en daarboven op komt nog belasting”, zo stelt de zegsman.

Dinsdag meldden enkele media dat de gemeenteraad in Den Bosch naar aanleiding van het 'hoge' tarief een motie heeft aangenomen om zijn toekomstige bezoldiging van Sanders binnen de perken te houden.

Ook de PvdA in Breda is met eenzelfde soort motie in de weer als de raad in Den Bosch. Net als daar stellen de sociaaldemocraten voor om het salaris van de toekomstig directeur in ieder geval niet hoger te laten zijn dan de bezoldiging van een wethouder of burgemeester.

Bredaas gemeenteraadslid Arend Hardorff wil hiermee een signaal afgeven. In zijn ogen moet het niet zo zijn dat het salaris van de directeur straks boven de 300-duizend euro komt te liggen "Daarom willen we dat alle gemeenteraden een dergelijke motie aannemen."

Het is onduidelijk over dergelijke initiatieven leven bij de andere betrokken gemeenten Helmond, Tilburg en Eindhoven.

‘De hoogte van de bezoldiging moet aansluiten bij wat passend wordt geacht als bezoldiging voor vergelijkbare werkzaamheden in de publieke sector’, zo staat letterlijk vermeld in de statuten van de stichting alwaar de woordvoerder naar verwijst.

“Het is niet aan mij”, laat Sanders weten. “Daarover gaat Raad van Toezicht die samen met het bestuur van de stichting de hoogte van het salaris van de directie bepaalt.”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief