foto Colina Boeren/ImiraFoto
foto Colina Boeren/ImiraFoto

Uitbreiding Amphia jaar vertraagd door nieuwe plannen

Nieuws

SPORTPARK – De nieuw- en verbouw van Amphia Ziekenhuis Molengracht zou eigenlijk in 2017 al klaar zijn. Herijking van die plannen vertraagt die nieuwbouw nu met een jaar.

Volgens lid van de Raad van Bestuur Ernst Hoette was die herijking nodig omdat medisch specialistische zorg in de toekomst steeds belangrijker wordt. “Dat betekent dat je die nieuwe specialismen op elkaar moet afstemmen”, leg Hoette uit. “Dat kon in het oude plan onvoldoende.”

Op 17 maart 2011 sloot wethouder Alfred Arbouw (VVD, Ruimtelijke Ontwikkeling) een intentieovereenkomst met het ziekenhuis voor de nu achterhaalde plannen. Daarin zou het huidige gebouw een facelift krijgen en aan de achterkant van het terrein nieuwbouw komen.

Die nieuwbouw moet nu op het JEKA-terrein verrijzen. Sinds het vertrek van voetbalvereniging van dat terrein naar de Seminarieweg in 2008, ligt het terrein er ongebruikt bij.

Het bestaande gebouw op de Molengracht blijft in gebruik voor onder meer poliklinieken, laboratoria en dagbehandeling. In het nieuwe gebouw komen onder andere een nieuw OK-centrum, Intensive Care, Spoedeisende Hulp, poliklinieken en alle verpleegafdelingen.

Het Amphia Ziekenhuis in Breda wordt daarmee een regionaal centrum voor de specialistische zorg en een supraregionaal centrum voor hoogcomplexe en acute zorg voor Zuidwest Nederland en een supraregionaal centrum voor hoogcomplexe en acute zorg voor Zuidwest-Nederland met vijf zwaartepunten, namelijk hart & vaten, oncologie, vrouw & kind, bewegen en tot slot gezond ouder worden.

De verwachting is dat het nieuwe ziekenhuis in 2018 wordt opgeleverd.