Beeld uit archief.
Beeld uit archief. Guido van der Kroef

25-jarige GHB-verslaafde in speciale cel na stelen brood

Politie

PRINSENBEEK - Een 25-jarige GHB-verslaafde veelpleger uit Etten-Leur is maandag rond 03.30 uur aangehouden. De man werd door een agent betrapt op het stelen van brood vanaf het terrein van de supermarkt aan de Markt in Prinsenbeek. Hij is ingesloten in een speciale cel met observatie door Novadic Kentron.

Een getuige meldde een inbraak op een bouwplaats. Bij aankomst hoorden politieagenten geschreeuw vanaf de Loopstraat. Op het terrein van de supermarkt zagen agenten de verdachte bezig met zakken brood. Bij het zien van de politie probeerde hij zich achter de trolley met brood te verstoppen. Hij werd aangehouden. De verdachte had bij zijn aanhouding een kleine hoeveelheid cocaïne en een flesje GHB in zijn bezit. Dit is in beslag genomen. Hij verklaarde het brood te hebben gestolen omdat hij honger had.

De verdachte is in het cellencomplex aan de Mijkenbroek ingesloten in de speciale cel voor GHB verslaafden. In deze cel is een live cameraverbinding met Novadic Kentron. De verslaafden worden zo in de gaten gehouden en krijgen een hoeveelheid medicinale GHB die geleidelijk wordt afgebouwd. Op deze manier kunnen verslaafden in verzekering worden gesteld, waar ze voorheen regelmatig in vrijheid werden gesteld omdat insluiting zonder behandeling niet verantwoord werd geacht door artsen. Na drie dagen in verzekeringstelling kunnen de verdachten, mits zij in bewaring worden gesteld door de rechter-commissaris, worden overgeplaatst naar Zwolle of Scheveningen.

De 22-jarige man uit Etten-Leur die vrijdag werd ingesloten in de cel is maandag overgebracht naar het huis van bewaring in Zwolle. Hierdoor kon plaats worden gemaakt voor de 25-jarige verdachte.