foto Serge Mouthaan
foto Serge Mouthaan

'Lastig jaar op komst voor MOTI na subsidieverlies'

Cultuur

CENTRUM - Het Museum Of The Image (MOTI) in de Boschstraat krijgt vanaf 2013 aanzienlijk minder subsidie. De geldstromen van in totaal 8 ton vanuit het Rijk en de provincie houden op te bestaan.

Vanuit het Rijk kreeg MOTI dit jaar ruim een half miljoen euro. Voor 2013 komt dat te vervallen. De provincie Noord-Brabant heeft vanaf 2013 geen beleid en budget meer voor beeldende kunst en multimedia, wat voor het MOTI een strop van 250.000 euro betekent. De 2.3 miljoen subsidie vanuit de gemeente blijft wel bestaan.

In totaal verliest MOTI bijna acht ton aan subsidie over 2013. Maar directeur Mieke Gerritzen meent dat het nieuwe subsidiebeleid nog helemaal niet zeker is. “Wij weten al langer dat we subsidie zouden kwijtraken”, vertelt ze. “Beetje bij beetje worden de contouren definitief duidelijk. Maar het loopt allemaal nog. Ik heb goede hoop dat we dit kunnen terugdraaien.”

De gevolgen voor MOTI na de financiële aderlating zijn volgens Gerritzen dan ook allerminst duidelijk. Over bijvoorbeeld het inkrimpen van het aantal exposities denkt de directeur nog niet na. “Ik ben daar nog niet mee bezig. We kijken eerst of er geld uit andere potjes kan worden gehaald. Wel hebben we al een slag gemaakt door de naamsverandering.”

"De vooruitzichten voor MOTI zijn niet goed, het wordt een lastig jaar voor ze", zegt cultuurwethouder Wilbert Willems. "Maar het nieuwe subsidiebeleid komt voor MOTI niet als een verrassing. Er loopt landelijk wel een aanvraag voor subsidie maar het is onwaarschijnlijk dat die wordt gehonoreerd. De provinciale subsidie zou sowieso al komen te vervallen", legt Willems uit.

De wethouder gaat er vanuit dat het museum de klappen op kan vangen door onder andere de doorgevoerde naamsverandering en de persconferentie die in Amsterdam plaatsvindt. Ook de nieuwe curator moet zich volgens Willems meer op de markt gaan richten.