foto Guido van der kroef
foto Guido van der kroef

Pilot weekendschool Breda begint volgend schooljaar

Algemeen

BREDA – Een pilot voor de weekendschool in Breda gaat in de herfst van dit jaar van start. Het Bredase stadsbestuur wil de komende twee jaar het concept ‘weekendschool’ verder ontwikkelen.

Dat is in ieder geval de intentie van onderwijswethouder Saskia Boelema (D66). De weekendschool is een gevolg van de gelijknamige motie die met uitzondering van de SP door alle raadsfracties in de gemeenteraad werd gesteund op 7 juli 2011.

Politiek
De gemeenteraad constateerde destijds dat Stichting Kennisplein zonder hulp van de overheid bezig was met een weekendschool en hiervoor op zoek was naar huisvesting. De politiek sprong daarop in en wilde het initiatief onder andere steunen met 150.000 euro die destijds werd bezuinigd op de BredaPas.

Wethouder Boelema maakt hiervan nu 100.000 euro die zij bekostigt uit het participatiebudget voor kinderen. Het geld wordt binnenkort aan een deelnemende partij verstrekt.

Volwaardig
De weekendschool moet uitgroeien tot ‘volwaardige school die ingebed wordt in de lokale infrastructuur van samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en maatschappelijke partners, schrijft Boelema. “Maar het is beslist niet de bedoeling dat de lessen en taken van het onderwijs worden overgenomen. Op de weekendschool worden dus geen rekenen, taal en huiswerkbegeleiding gegeven”, aldus de wethouder.

De school moet tot gevolg hebben dat leerlingen meer in aanraking komen met vakken, thema’s en beroepen die hun blik op de wereld verruimen. De mate van motivatie bij de toekomstige leerlingen is een primaire voorwaarde voor deelname.