foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

Akkoord stichting Culturele Hoofdstad en salaris directeur

Politiek

BREDA – De Bredase gemeenteraad gaat akkoord met het opzetten van een nieuwe stichting om het bidbook voor Brabantstad 2018 Culturele Hoofdstad te realiseren. Ook het salaris, tot een maximum van de Balkenendenorm, voor directeur Martijn Sanders is goedgekeurd.

Drie moties diende de PvdA donderdagavond in. Het vaststellen van de bezoldiging was in sommige van de andere vijf Brabantse steden een van de meest heikele punten. In Breda bleek dat niet het geval.

PvdA-raadslid Arend Hardorff stelde een burgemeestersnorm voor, net als zijn partij in Den Bosch. “Wij vinden een Balkenendenorm te veel. Het is een verkeerd signaal als we net zoveel bieden als wat de hoogste bestuurder van Nederland verdient.”

Dat werd het wel. GroenLinks fractievoorzitter Selçuk Akinci wilde de discussie niet aangaan. “Ik heb er moeite mee wanneer de raad voor elke aparte functie een aparte norm moeten vaststellen.”

Ook gaf de PvdA kritiek aan het adres van de gemeente Eindhoven die als kartrekker van het project volgens de sociaaldemocraten onvoldoende ‘committent’ zou hebben. Hardorff wees op de afgesproken twee ton die in deze fase van het traject moet worden vrijgemaakt.

“Het kan niet zo zijn dat Eindhoven in eerste instantie maar een ton vrijmaakt en de andere helft onder voorbehoud. Zij hebben een voorbeeldfunctie”, aldus de PvdA.

Wethouder Wilbert Willems pareerde die kritiek door te zeggen dat slechte signalen beter niet opgevolgd kunnen worden.

Het derde voorstel van de PvdA over hoe de raad geïnformeerd dient te worden werd unaniem aangenomen. Ook Willems kon zich daar in vinden. “De controle via de Raad van Toezicht moet worden behouden. Dat zal ik met alle plezier overbrengen.”