NAC betreedt de Kuip tijdens de KNVB-bekerfinale op 31 mei 1973. NAC won met 2-0 van NEC, doelpunten van Bish en Brouwers. foto Johan van Gurp
NAC betreedt de Kuip tijdens de KNVB-bekerfinale op 31 mei 1973. NAC won met 2-0 van NEC, doelpunten van Bish en Brouwers. foto Johan van Gurp

Addy Brouwers: ‘Kuip is een intrigerend bouwwerk’

NAC

BREDA - In de week dat NAC op bezoek gaat bij Feyenoord, viert Rotterdam 75 jaar De Kuip. Met oud-NAC’er Addy Brouwers bespreken we de magie van het stadion, zijn herinneringen eraan en de kansen van NAC, zaterdagavond.

Een keer of twintig heeft hij er gespeeld, zo schat Addy Brouwers. Tien seizoenen lang met NAC op bezoek bij Feyenoord, één interland en een aantal bekerwedstrijden. De bekendste? De bekerfinale van 1973, waarin NAC de beker veroverde na een 2-0-zege op NEC. Brouwers maakte een van de twee goals.
“Dat was midden in mijn carrière. Ik was 27, 28. Dat was een fantastische belevenis, ook om wat er in Breda werd georganiseerd. Ik geloof dat ze met 100 bussen naar Rotterdam gingen. Het verhaal was, dat het bier in de rust al op was. Dat hebben ze daar niet zo vaak, denk ik.”

Frans Bouwmeester
Zijn herinneringen aan het stadion gaan verder terug, dan de bekerwedstrijd en zijn eigen loopbaan als speler. “Niet naar 1937, toen het gebouwd werd, toen was ik nog niet geboren. Ik ben als jongen naar wedstrijden geweest daar, toen Frans Bouwmeester voor Feyenoord speelde.”

Toch heeft hij ook wat met de bouw. “Ik ben wel nostalgisch aangelegd en heb deze dagen ook video’s en foto’s bekeken van de bouw. Mooi vind ik hoe ze getest hebben of het stadion wel sterk genoeg was. Duizenden werklozen hebben ze toen naar het schijnt voor een gulden naar De Kuip laten komen om uit te vinden of de constructie sterk genoeg was. Moesten ze tegelijk springen.”

Brouwers kan genieten van die verhalen. En van het stadion. Alles klopt, zo lijkt het als je Brouwers hoort. “Een fantastische grasmat, de constructie. Het is een intrigerend bouwwerk, hoe het daar midden in de polder stond de eerste jaren. Nu kun je bijna nergens je auto parkeren bij een wedstrijd.”

Van trap gevallen
“Ik weet nog goed dat ik de eerste keer daar speelde. Ik liep door de gangen en keek mijn ogen uit. Foto’s van spelers, het gebouw. Ik liep zo te kijken dat ik de hele tunnel naar het veld niet had gezien. Ik viel zo een paar treden naar beneden, het was dat er een paar spelers voor me liepen die me opvingen, anders was ik de hele trap afgevallen.”

Met zijn eerste optreden kwam het dus ternauwernood goed, maar ook de volgende wedstrijden voelde hij zich prima. “Ik vond dat machtig mooi. Door die tunnel uit de deksel het veld op. Dan zag je eerst een streep licht, en als je op het veld stapte zwol het geluid aan, de geur van het gras. Een opkomst die je kunt vergelijken met de opkomst van gladiatoren in de arena.”
“Kuipvrees? Ik denk dat dat meer geldt voor spelers die voor het eerst in het shirt van Feyenoord spelen. Het spelen in De Kuip gaf mij meer motivatie.”

Kansen NAC, zaterdag
Brouwers is nog steeds een fanatiek volger. “Elk weekend zie ik drie of vier wedstrijden.” Ook NAC ziet hij dus geregeld spelen. Over Feyenoord-NAC wat zinnigs zeggen, vindt hij lastig. “Het is enorm wisselvallig. Ze pakken punten tegen teams waar je het niet verwacht, zoals AZ en PSV en laten het liggen bij Excelsior. Op basis van het spel dat ze laten zien is de plaats waar ze nu staan ook wel terecht. Statistisch gezien hebben ze weinig kans, maar het cliché blijft waar: er kan vanalles gebeuren. Feyenoord kan ook niet bepaald zonder druk spelen. Die willen misschien wel tweede worden, of zelfs eerste. Ook dat jubileum speelt misschien wel mee. NAC heeft eigenlijk weinig te verliezen daar en kan er onbevangen naar toe. Voor handhaving hoeft NAC zich geen zorgen te maken, komen de punten niet deze week, dan is het volgende week.”