Hal Backer- en Ruebweg. foto Serge Mouthaan
Hal Backer- en Ruebweg. foto Serge Mouthaan

Laatste adem ondernemerschap in oude fabriekshallen

Economie

BELCRUM – Nog een paar dagen en dan zijn de laatste huurders uit de verschillende loodsen van de oude Backer & Rueb fabriek vertrokken. Eén april is D-day voor hen. Waar er eerst nog hoop aan de horizon gloorde, is de realiteit een kale asfaltvlakte met een berg containers.

De lege hallen geven een inkijk naar het industriële verleden. De afgelopen jaren werd dat beeld naar de achtergrond gedrukt door de aanwezigheid van tientallen bedrijfjes uit de creatieve industrie en andere kleine zelfstandigen. De leegstand werd omarmd door nieuwe ondernemers.

Het leefde en gonsde van nieuwe en soms verfrissende bedrijvigheid met zicht op vervlogen tijden. Allen roemen die speciale omgeving. Een filmisch decor. Helaas voor hen en andere voorstanders van het behoud van de fabriek haalde de realiteit die droom in.

Sloop aanstaande
“Ik weet nog dat de fabriek draaide. Toen heb ik hier nog ramen vervangen. Dat was zo rond 1988”, zegt Marc den Ouden die met zijn bedrijfje in een van de loodsen zit. De kozijnenmaker is op dit moment niet aan het werk. Althans, hij is aan het inpakken, want de vertrekdatum staat voor de deur.

In de loods waar Den Ouden zo’n vijf jaar actief was met zijn bedrijf zijn enkel nog geluiden te horen van sjouwende verhuizers. Een bus volgestouwd met in de loop der jaren verzameld materiaal. De rest ligt er verlaten bij. Alsof de hal zich bewust is van de aanstaande sloop.

Anton de Bruijn kan met zijn timmerbedrijf na acht jaar vertrekken. Hij vindt het jammer, maar zegt ook dat het er aan zat te komen. “Het was duidelijk dat het huren van de werkruimte tijdelijk zou zijn. Helaas gaat het hele gebouw plat en komt er geen andere invulling.”

Handtekeningen
Deze week verzamelde de wijkraad Belcrum nog een petitie met handtekeningen. Het lijkt een laatste strohalm. Niets lijkt de komst van een containerterminal in de weg te staan. Dat gevoel heerst ook onder de andere aanwezige ondernemers. Al is niet iedereen van plan voor maandag zijn biezen te pakken.

Zo is er in de rechter loods de meeste bedrijvigheid. In de verschillende kantoren en opslagruimten is personeel driftig bezig met hun werkzaamheden. Een ondernemer die liever anoniem blijft, meldt niet weg te gaan voor één april.

“Zolang ik geen andere bedrijfsruimte heb, hou ik de eigenaar Bossche Container Terminal (BCT) aan het huurcontract. Dat loopt nog tot het najaar. Dat heb ik bij BCT ook gemeld. Ik weet niet wat er nu gaat gebeuren.” Volgens de ondernemer zijn er meerdere die voorlopig blijven zitten. Toch lijkt iedereen er van doordrongen dat een definitief vertrek niet is tegen te houden.

Ook hier gooit de economische crisis roet in het eten en zijn de plannen om het terrein om te toveren tot een cultureel en creatief centrum als sneeuw voor de zon verdwenen. Het enige wat rest is straks een kale asfaltvlakte met een berg containers.