Afbeelding

'Wietpas helpt incidentele gebruikers de straat op'

Opinie

OPINIE - Het getuigde van lef en karakter toen onze burgemeester Peter van der Velden tegen het Polenmeldpunt protest kwam. Hij deed dat zonder politieke agenda en zijn reactie kwam uit het hart.

Door Eddie Förster

Ondanks dat het een PvdA-bestuurder is, heb ik vertrouwen in Van der Velden. Hij is een kundige burgemeester en bovendien een hartelijke man. Hij is niet voor niets ooit begonnen bij de JOVD en juist daarom doe ik bij deze een beroep op hem rondom de wietpas.

Sinds de bekendmaking van de wietpas ben ik bezig geweest met campagne voeren tegen de pas. De argumenten tegen de pas zijn overweldigend: Minder controle, een verhoogde kans dat softdrugsgebruikers in aanraking komen met harddrugs, maar vooral het feit dat drugsactiviteiten zich verplaatsen van de coffeeshop naar de straat.

De argumenten vóór een wietpas zijn minimaal. Er wordt door politici steeds gerefereerd aan de enorme afname van drugstoeristen in Roosendaal en Bergen op Zoom. Ze vergeten er wel even bij te vermelden dat die drugstoeristen allemaal naar Breda en Etten-Leur zijn gekomen. Misschien één voordeel van de wietpas voor Breda: die drugstoeristen kunnen straks gewoon naar de dealer op de straat in Roosendaal en Bergen op Zoom.

Terwijl de extra politie-inzet die straks de enorme straatcriminaliteit moet bestrijden er waarschijnlijk nooit gaat komen, beginnen de Belgische drugstoeristen al deals te sluiten. Vorige week nog werd een vriend van mij in de Boschstraat benaderd door Belgische drugsdealers, om een wietpas te nemen om daarna voor hen wiet te gaan halen. ‘Van de 5 gram die je haalt krijg jij er twee en wij pakken er drie’, zo werd hem verteld. Tot zover de ondoordachte en vooral naïeve gedachtegang dat met het invoeren van de wietpas de drugstoeristen niets meer in Breda te zoeken hebben. Ze zullen blijven komen omdat de wiet hier sterker en goedkoper is dan in hun eigen land.

Toch wil ik nu vooral een ander argument eens extra belichten. Nu 1 mei de pas wordt ingevoerd begint langzaam duidelijker te worden wat deze precies gaat inhouden. Iedere coffeeshop krijgt leden, wat weinig problemen oplevert voor de regelmatige gebruiker. De nietsnut die zijn of haar hele dag doorbrengt in een coffeeshop, krijgt straks een pas en kan dus gewoon blijven kopen in de shop.

De grote problemen zijn er voor de incidentele gebruiker: de zakenman die na een lange week werken een sticky wil halen en de student die een geslaagde tentamenweek wil afsluiten met een joint. Deze mensen zijn snugger genoeg om hun gegevens niet achter te laten bij een coffeeshop. Je vertrouwt de overheid immers niet eens met je gegevens, dus een coffeeshop al helemaal niet. Juist deze mensen staan straks bij de dealer op de hoek.

Deze oproep doe ik dus niet voor de junk, niet voor drugstoerist, maar voor de zakenman en de student. Met de wietpas sturen ze hen de straat op. Het is een trend dat burgemeesters de plannen die landelijk worden ingevoerd niet zomaar meer klakkeloos uitvoeren. Laten we hopen dat Peter van der Velden ook in dit geval eieren voor zijn geld kiest.

Eddie Förster is hoofdbestuurder van de JOVD (Marketing & Campagnes). Daarnaast studeert hij Marketing Management aan de UVT en werkt als klantenadviseur bij een zorgverzekeraar.