foto Jorgen Janssens
foto Jorgen Janssens

Bezwaar tegen weigering WOB-verzoek Molenkwartier

Economie

BRABANTPARK – Fraude-onderzoeker Joop Geerts heeft bezwaar ingediend bij de gemeente Breda om het weigeren van een Wob-verzoek. Geerts wil openheid van zaken rond de communicatie tussen de gemeente en projectontwikkelaar CB-NL rondom de verkoop van project Molenkwartier in Brabantpark

Onderzoeker Joop Geerts, die werkt in opdracht van bouwbedrijf Visscher, vermoedt namelijk overdrachtsfraude bij de verkoop van dat project. Die zou zijn gepleegd door ontwikkelaar CB-NL uit Amsterdam. Daarnaast is de gemeente partijdig geweest bij de onderhandelingen rond het project, meent Geerts.

De onderzoeker diende in februari van dit jaar een Wob-verzoek (Wet openbaarheid bestuur) in de bij de gemeente Breda. Hij wilde zo de mailwisseling tussen een ambtenaar en CB-NL boven water krijgen om aan te tonen dat de gemeente projectontwikkelaar CB-NL heeft bevoordeeld.

Geerts stelt dat de gemeente zich heeft gemend in een civiele procedure, waarbij twee verschillende partijen niet gelijk werden behandeld door een ambtenaar van de gemeente Breda.

Daarnaast zou CB-NL fraude hebben gepleegd met de verkoopprijs in de notariële acte. Het aankoop bedrag in de notariële acte zou volgens Geerts 9 miljoen euro schelen met het bedrag dat er daadwerkelijk, volgens het kadaster, voor het project is betaald.

De gemeente meldt onderzoek te hebben gedaan naar de ambtenaar en constateert geen strafbare feiten. Daarnaast wijst ze een WOB-verzoek af omdat de overeenkomst nog niet is bezegeld. “Het zou beide partijen kunnen schaden”, meldt Breda.

CB-NL bleek niet bereikbaar voor commentaar of uitleg. De Adviescommissie Bezwaarschriften buigt zich dinsdag over de afwijzing van het WOB-verzoek.

In het woningbouwproject Molenkwartier zouden in 2011 in totaal 210 woningen verrijzen. Het loopt nu zo veel vertraging op, dat zelfs omwonenden het stadsbestuur een brief hebben gestuurd om iets te doen aan de verloedering van de locatie.