foto Perry Roovers
foto Perry Roovers

Onbemande octocopter fotografeert Breda

Nieuws

BREDA – Hij is relatief onbekend, maar naar verloop van tijd moet de octocopter heel wat (Bredase) locaties hebben gefotografeerd. Ondernemer Pieter de Waard uit Breda kocht een octocopter in Nieuw-Zeeland en hoopt er zijn brood mee te gaan verdienen.

De Waard startte zijn nichebedrijf door wat hij noemt ‘onderbuikgevoelens’. “Na het faillissement van mijn vorige werkgever kwam ik thuis te zitten”, legt De Waard uit. “Via kennissen, die hetzelfde doen en er al een boterham mee verdienen, kwam ik op dit idee.”

De octocopter, die zijn naam dankt aan de acht ‘armen’ voorzien van propellers en zo duur is 'als een leuke stadsauto', is tot heel wat in staat. De minihelikopter van 117 centimeter doorsnee maakt foto’s en video’s in HD-kwaliteit en bereikt hoogtes tussen de één en 300 meter. Via een navigatiesysteem kan de helikopter ook nauwkeurig naar een bepaalde plek vliegen. De maximale vluchtduur beslaat ongeveer 10 minuten.

Pieter de Waard heeft nog geen concrete opdrachten binnen, maar verwacht dat toekomstige opdrachtgevers de octocopter nog moeten leren kennen. Ook hij zelf heeft er mee moeten leren vliegen. “Maar dat is net als fietsen”, aldus De Waard. “Een kwestie van veel oefenen.”

De Waard verwacht morgen een vlucht boven Breda te maken met de octocopter.