Logo bredavandaag.nl

Nieuw winkelcentrum op eeuwenoude begraafplaats

CENTRUM – Echte horrorscenario’s, zoals in de filmhit Poltergeist, hoeven in het toekomstige winkelcentrum op de Molsparking niet te worden verwacht. Toch is het een lugubere gedachte dat net als in bioscoopvoorstelling uit de jaren tachtig nieuwbouw wordt ontwikkeld op of vlak langs een eeuwenoude begraafplaats.


Voorafgaand aan de bouw van het nieuwe winkelcentrum, waarvan de start begin 2013 staat gepland, is er deze week archeologisch onderzoek. Na bureauwerk is duidelijk geworden dat waarschijnlijk restanten van een oude melkfabriek, een aantal boerderijen, een garage en andere woningen boven komen drijven.

Maar ook een begraafplaats die dateert uit 1550 en werd opgedoekt in 1880. De graven liggen achter St. Joostkapel die alweer stamt uit ongeveer 1436. Projectleider van het archeologisch onderzoek, Xander Alma, licht toe dat het onbekend is in wat voor staat de graven verkeren. Ook is niet duidelijk wat gaat gebeuren met de begraafplaats.

“Dat moeten we nu vaststellen. We kijken tot waar de begraafplaats precies loopt en in de staat waarin die verkeert. Dat geven we door aan de gemeente die uiteindelijk bepaalt of we bijvoorbeeld de boel moeten herplaatsen”, aldus Alma.

Collega archeologen van de projectleider legde in 2008 de locatie van de begraafplaats vast. “In de beginperiode werden daar mensen begraven die door een ziekte waren overleden. Later kwamen daar ook gevangen te liggen.”

Dat klinkt toch behoorlijk griezelig, zullen sommige mensen denken. Maar wanneer het nieuwe winkelcentrum is geland, zal het winkelend publiek niets te vrezen hebben.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief