http://www.bredavandaag.nl/nieuws/zakelijk/43166/2011-02-10/heja-verhuist-naar-monumentale-villa-vrederustfoto Erik Eggens
http://www.bredavandaag.nl/nieuws/zakelijk/43166/2011-02-10/heja-verhuist-naar-monumentale-villa-vrederustfoto Erik Eggens

HEJA, chronologie van Bredase projectontwikkelaar in nood

Economie

BREDA - Projectontwikkelaar HEJA vecht voor haar voortbestaan. Deze week verleende de rechtbank uitstel van betaling aan het Bredase bedrijf. Een chronologie van belangrijke momenten uit de historie van het bedrijf.

1996
HEJA wordt opgericht door bouwer Henny Boot (HE) en ontwikkelaar Jan Hoppen (JA).

1997
Nadat de gemeente Breda hoogbouw aan de rand van de stad toestaat, neemt HEJA het initiatief voor de Eurotoren bij station Prinsenbeek. In eerste instantie de zetel van bouwbedrijf BAM, maar sinds 2003 uitvalsbasis van de luchtmacht.

2000
De Poort van Breda aan de J.F. Kennedylaan wordt opgeleverd. Het gebouw, met 58 luxe appartementen wordt in 2001 door Bredanaars gekozen als winnaar van de Architectuurprijs.

2006
De projectontwikkelaar boekt een omzet van meer dan 61 miljoen euro. Na belasting blijft hiervan 2,7 miljoen euro over.

Juni 2007
HEJA viert het elfjarig bestaan. Het tienjarig bestaan wordt niet gevierd omdat kort voor de feestdatum een medewerker komt te overlijden. Dat feestmoment kan misschien achteraf gemarkeerd worden als keerpunt in de bestaansgeschiedenis. Directeur Jan Hoppen geeft aan dat het bedrijf vanaf dat moment alleen nog maar duurzaam wil bouwen.

2008
Het eerste moment dat de vastgoedmarkt een tik krijgt, is na de zomer van 2008 als de kredietcrisis toeslaat. Gevolg is een forse krimp in de bouwwereld, die zeker duurt tot 2010 en ook eigenlijk nog aanhoudt. Inmiddels heet de crisis eurocrisis, en verkeert de economie nu recessie. In bouwwereld melden meerdere ondernemingen tegenvallende resultaten, door nieuwbouwprojecten die stilliggen of lastig verkocht kunnen worden. Duidelijk is nu dat ook HEJA dit parten speelt.

2010
HEJA timmert inmiddels als vanouds aan de weg. De onderneming start met andere grote bouwprojecten als Stack, Easy Street, Meulenspie en in een later stadium het Stadionkwartier. Het zijn projecten waarin het bedrijf de duurzame visie ten uitvoer brengt.

Het succes wordt onder andere gedeeld met Bredase organisaties op het gebied van cultuur en sport. Zo sluit de projectontwikkelaar een overeenkomst met BredaPhoto. Zes jaar lang doneert het bedrijf 25-duizend euro aan het tweejaarlijkse festival.

Februari 2011
HEJA verhuist naar Villa Vrederust aan de Overakkerstraat, het voormalige hoofdkwartier van Princess. Het pand wordt door de projectontwikkelaar ‘verduurzaamd’.

6 april 2011
De bouw van het Stadionkwartier in Breda begint een maand later, zo geeft het bedrijf aan. Eind april moet de bouw nu beginnen.

Mei 2011
Onrust in de markt naar aanleiding van berichten rond het noodlijdende NAC. De belastingdienst heeft zogenaamd derdenbeslag gelegd op geld dat HEJA volgens afspraak aan NAC moet overmaken. Het zorgt voor onduidelijkheid over de positie van HEJA, dat daarom een persbericht de deur uit doet.

6 juli 2011
Projectontwikkelaar HEJA komt NAC financieel tegemoet. De twee partijen zijn afgelopen tijd nader tot elkaar gekomen. Door toezeggingen van HEJA-directeur Jan Hoppen kan NAC nu aan al haar belastingschulden voldoen. HEJA geeft een bankgarantie van naar verluidt van meer dan een miljoen euro.

Eind oktober 2011
VolkerWessels neemt een aandeel in HEJA. Door een deelname van dertig procent denkt Wessels projecten waaraan samen gebouwd wordt veilig te stellen.

1 december 2011
Twee aannemers oefenen retentierecht uit op de projecten waar ze voor HEJA aan de slag zijn. Het gaat om het Stadionkwartier in Breda, Easy Street en Stack. Een woordvoerder van VolkerWessels zegt dat dit recht wordt uitgeoefend na bekendmaking van recente financiële gegevens van HEJA. “Die waren zodanig dat Van de Ven en Van Achtmaal geen vertrouwen meer hebben in de projectontwikkelaar."

Half december
HEJA vraagt aan tal van schuldeisers geduld als het gaat om betaling van de rekeningen. 20 december zou het opgelost moeten zijn. Deze datum zou niet gehaald worden.

Half januari 2012
De gemeente Breda inventariseert de risico’s die het loopt, mocht HEJA het niet redden. Er zou sprake zijn van openstaande rekeningen bij Breda. Om hoeveel geld het gaat, wordt niet duidelijk.

Begin februari 2012
Hoppen heeft een belegger gevonden die wil investeren in de nieuw opgerichte bv Duurzaam Gecertificeerd Vastgoed. Daarmee zouden de projecten waaraan HEJA bouwt tot een goed einde gebracht moeten kunnen worden. HEJA verkoopt de projecten in deze constructie aan de nieuwe bv.

24 februari 2012
Het ongelukkige huwelijk tussen HEJA en minderheidsaandeelhouder VolkerWessels is wat betreft directeur Jan Hoppen voorbij. Hij stuurt aan op een scheiding. Daarmee denkt hij de problemen waarin het bedrijf verkeert, het hoofd te kunnen bieden.

Eind februari 2012
Overleg tussen VolkerWessels en HEJA lijkt muurvast te zitten.

3 maart 2012
Het faillissement van HEJA is aangevraagd door Veem- en Overslagbedrijf Breda. Het spreekt een door de projectontwikkelaar afgegeven garantie aan voor achterstallige huur. Een week later stelt BNDeStem dat zes partijen zich hierbij hebben aangesloten. De aanvraag staat voor 20 maart op de rol.

7 maart 2012
Wethouder Alfred Arbouw spreekt nogmaals zijn zorgen uit. “HEJA is een belangrijke partner van de gemeente, met veel projecten in de stad. Ik hoop dat Jan Hoppen de oplossing vindt.”

13 maart
Het Stadionkwartier in Eindhoven wordt failliet verklaard. HEJA is een van de aandeelhouders van dit project. Voor VolkerWessels zou dit betekenen dat er aanspraak gedaan wordt op de afbouwgarantie van het onder meer 500 woningen tellende project.

14 maart
In een uiterste poging het bedrijf te redden, wordt uitstel van betaling aangevraagd door HEJA. De rechtbank stelt twee bewindvoerders aan die de situatie van het bedrijf gaan bekijken. Daarvoor krijgen ze twee maanden de tijd van de rechtbank, meldt BNDeStem. In die periode kan geen enkele schuldeiser zijn geld opeisen. De faillissementsaanvraag van 20 maart is hierdoor ook van de baan.

10 april 2012
De bewindvoerders vragen namens de schuldeisers het faillissement aan. De rechtbank laat weten hiervoor maximaal een week de tijd voor te nemen. HEJA-directeur Hoppen kondigde kort voor Pasen aan zijn hoop gevestigd te hebben op een Luxemburgse investeerder.

13 april 2012
De rechtbank in Breda spreekt het faillissement uit van HEJA. De eerder aangestelde bewindvoerders zijn nu curator. De rechtbank houdt wel vast aan de afkoelingsperiode van twee maanden, zodat de curatoren de kans krijgen de mogelijkheden te bekijken.

13 april 2012
Directeur Jan Hoppen is het niet eens met de faillissementsuitspraak van de rechtbank. Hij stelt dat de deal met VolkerWessels de avond voor het faillissement al rond was, maar dat VolkerWessels dit niet heeft aangegeven. Hij gaat in beroep.

23 april 2012
Het doek valt voor HEJA. Directeur Jan Hoppen besluit geen beroep aan te tekenen. De korte termijn waarbinnen dat moest en de situatie in de markt maakten dat de kans op succes klein waren.