Medewerkers van de Careyn en Thebe Thuiszorggroepen verzamelden zich voor een informatiebijeenkomst foto Ilse Lukken
Medewerkers van de Careyn en Thebe Thuiszorggroepen verzamelden zich voor een informatiebijeenkomst foto Ilse Lukken

‘Hervorming thuiszorg Breda goed verlopen’

Nieuws

BREDA – Ondanks wat opstartproblemen is het traject naar de hervorming van en bezuiniging op de Bredase thuiszorg goed verlopen. Volgens een tussenevaluatie van de gemeente blijkt dat in 97 procent van de situaties de kwaliteit voldoende is.

Daarnaast schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad dat 91 procent van 4700 zorgvragers tevreden is over de nieuwe vorm van huishoudelijke verzorging. Bij de drie procent waar de kwaliteit van de zorg ondermaats bleek, trekt Breda aan de bel bij de zorgaanbieder. Die kan binnen enkele weken een nieuwe controle verwachten.

Over het algemeen concludeert het stadsbestuur dat de kwaliteit een voldoende scoort en dat het traject naar de nieuwe thuiszorg succesvol verliep. “Uiteraard blijven we kritisch op de kwaliteit van de zorg”, aldus burgemeester en wethouders.

Op 1 januari 2012 , toen de vijf nieuwe zorgaanbieders officieel aan de slag gingen in Breda, bleek dat 150 zorgvragers niet direct zorg kregen. Dat lag onder meer aan niet nagekomen contractafspraken, opstartproblemen met de planning en telefonische (on)bereikbaarheid van de zorgaanbieders.

Die problemen zijn volgens Breda ‘binnen enkele weken opgelost’. “Van opstartproblemen is nu geen sprake meer. Dat blijkt ook uit het aantal telefoontjes naar de gemeente dat in januari een piek kende en in februari weer op normaal niveau zat.”

Momenteel loopt er nog een enquête van de SP naar de gang van zaken rond de thuiszorg in Breda. Raadslid Maurice Spapens verwacht aanstaande dinsdag met een tussenuitslag te kunnen komen. Hij constateert al wel dat het aantal vaste contracten bij de thuiszorg is afgenomen en dat medewerkers er in loon behoorlijk op achteruit zijn gegaan.

Er kwam een storm van kritiek over de gemeente heen toen in juli 2011 bekend werd dat Breda ging bezuinigen op de thuiszorg. Het aantal aanbieders werd teruggebracht van 17 naar vijf. De operatie moest de gemeente Breda een bezuiniging van drie miljoen euro opleveren.