Nick en Simon. Een uur gezellig meezingen met de Volendammers. foto Jorgen Janssens
Nick en Simon. Een uur gezellig meezingen met de Volendammers. foto Jorgen Janssens

Breda maakt zich op voor groots 5 mei-feest

Cultuur 5 mei

BREDA - Breda maakt zich op voor de grootste viering van bevrijdingsdag sinds jaren. Naar schatting zo’n dertigduizend mensen worden verwacht bij tal van festiviteiten op zaterdag 5 mei. Op deze feestdag zijn de winkels in de binnenstad normaal geopend.

De stichting Breda 5 mei houdt een slag om de arm. “Het is de laatste dag van de meivakantie, het hangt ook erg af van het weer. We hebben geen flauw idee hoe dat uitpakt”, aldus een woordvoerder, die aangeeft dat in de vergunningaanvraag voor de activiteiten in de binnenstad rekening is gehouden met vijftienduizend bezoekers. Bij het Vrijheidsfestival op het Chasséveld is ruimte voor hetzelfde aantal bezoekers.

Op 5 mei beginnen de festiviteiten met een bezoek van Prins Willem-Alexander en de lezing van de Duitse president Gauck in de Grote Kerk. Na dit besloten gedeelte ontsteekt demissionair premier Mark Rutte het bevrijdingsvuur samen met Guus Meeuwis.

Vervolgens staat de gehele binnenstad van Breda bol van activiteiten. Een groot festival op het Chasséveld, Bredase bandjes op het Kerkplein, klassieke muziek op het Kasteelplein en sport- en spel op het Chassépark. Daarnaast is er straattheater, een defilé en vliegen er historische vliegtuigen over Breda.

Het festival op het Chasséveld, met onder meer Racoon en R3HAB, maakt dat bezoekers met de auto hier niet kunnen parkeren. Zij moeten uitwijken naar een van de parkeergarages of naar andere plaatsen in de stad. Of met de trein of fiets komen, zoals de organisatie ook aangeeft op haar website.