Racoon tijdens het Vrijheidsfestival op het Chasséveld in Breda, 5 mei 2012. foto Jorgen Janssens
Racoon tijdens het Vrijheidsfestival op het Chasséveld in Breda, 5 mei 2012. foto Jorgen Janssens

Racoon: 'Het wordt nooit vervelend'

Cultuur bevrijdingsdag

CENTRUM - Ondanks de grijze lucht en niet al te hoge temperatuur, belooft het Vrijheidsfestival (foto's) in Breda toch mooi te worden met een paar grote namen. BredaVandaag.nl spreekt Stefan de Kroon, basgitarist van Racoon, een van de headliners van het festival. De sympathieke Zeeuw vertelt over 4 en 5 mei en de toekomst.

Heel cliché, maar wat betekenen deze dagen voor jullie als band en als mens?
"Voor de band hoort het erbij. We hebben vrijwel elke bevrijdingsdag wel een optreden ergens. Als mens vind ik het belangrijk. We moeten onthouden dat vrijheid absoluut iets is wat gevierd en herdacht moet worden. Verder is het ook belangrijk dat de jonge generatie beseft wat er toen speelde en meekrijgt dat zoiets niet nog eens mag gebeuren."

Wat is Breda voor jullie? Hebben jullie een speciale band met de stad?
"We komen hier graag. Lang geleden hebben we hier in kleine kroegjes gespeeld en nu staan we hier op het festival. Daartussendoor natuurlijk in de Mezz en in het Chassé en dat was altijd mooi. We dragen Breda absoluut een wam hart toe."

Wat verwachten jullie deze middag? De lucht is behoorlijk grijs en de eerste druppels vallen al.
"Als het droog blijft, dan komt het sowieso wel goed. En ach, we hebben vaker in de stromende regen gestaan. Die zee van paraplu's die je dan ziet brengt ook wel een mooie sfeer! Het wordt nooit vervelend en het is nog nooit gebeurd dat een terrein leegstroomde door de regen. We doen als band dan ook een tandje bij om de mensen - letterlijk - warm te krijgen."

Jullie staan op veel festivals. Wat is mooier, een festival of een eigen concert?
"Alles heeft zijn eigen charme. Bij een concert komen de mensen echt voor jou, maar op veel festivals hangt er een goede sfeer." Lachend: "En de meeste festivals zijn in de zomer, bij mooi weer. Je ziet ook nog eens andere bandjes."

Racoon heeft net in Zwitserland opgetreden, het nieuwste album is net in België uitgebracht. Zoeken jullie het buiten de grenzen?
"We willen altijd verder, altijd grenzen verleggen. We vinden ook dat onze muziek daar goed genoeg voor is. Maar Nederland blijft altijd onze thuisbasis! We zullen het in Amerika nooit zoeken, want dan moet je daar gaan wonen en heel veel tijd erin steken. We zijn wel hard bezig om richting Duitsland te gaan en daar liggen zeker kansen.

Dus waar staat Racoon over tien jaar?
"Geen idee, zover kan ik niet vooruit kijken. We zijn in ons hoofd wel weer bezig met een nieuw album, maar dat blijf je. Ik hoop dat we over tien jaar nog gezond zijn en nog muziek maken. We hebben het er eigenlijk nooit over gehad. We zien wel waar het uitkomt!

Vinden jullie het niet vervelend dat het succes van het nummer 'love you more' jullie blijft achtervolgen?
"We hebben alles wat we nu hebben en zijn te danken aan het nummer, dus dat vinden we absoluut niet erg. Het blijft ook een prachtig nummer waardoor veel mensen geraakt worden. Als dat onze enige hit was geweest, dan was het minder geweest. Maar het succes is daarna wel geëvenaard. 'No mercy' doet het nu bijvoorbeeld heel goed en we winnen nog steeds awards. We blijven gewoon Racoon en maken muziek die we mooi vinden. En ja, natuurlijk blijven we ons vernieuwen.

Je kan niet in de toekomst kijken, maar hebben jullie nog een wens als band?
"Duitsland staat nu hoog op het lijstje. Maar eigenlijk hoop ik gewoon dat we nog heel lang samen inspiratie vinden en muziek kunnen maken. Als dat lukt, dan zien we wel waar het uitkomt."

Het Vrijheidsfestival duurt nog tot 23.00 uur zaterdag.