Jeugdgevangenis Den Hey-Acker in Breda. foto Erik Eggens
Jeugdgevangenis Den Hey-Acker in Breda. foto Erik Eggens

Verslaafdenopvang naar jeugdgevangenis Den Hey-Acker

Nieuws Den Hey-Acker

MASTBOS – De verslaafdenpensions worden voor een periode van drie tot vier jaar gevestigd in een gebouw bij jeugdgevangenis Den Hey-Acker. Dat blijkt uit een Breda Bericht.

Het college maakt woensdag tijdens een persconferentie officieel bekend waar de locatie voor alcohol- en drugsverslaafden worden geplaatst. Voor het einde van het jaar zouden de pensions de deuren moeten openen.

De wijkraad Heuvel slaakt een zucht van opluchting nu is besloten dat de inmiddels omstreden pensions niet meer in de Heuvel wordt gevestigd. Toen vorig bekend werd dat zowel de Heuvel als de Hoge Vucht een verslaafdenpension zou krijgen, kwam er een storm van kritiek over het stadsbestuur heen.

B&W wijken nu af van het standpunt dat een verslaafdenpension met 48 bewoners in een woonwijk zou moeten komen. Dat alcohol- en drugsverslaafden niet samen in een gebouw kunnen worden opgevangen, laat het college eveneens varen.

De keuze van de jeugdgevangenis is een tijdelijke. Dat biedt meer ruimte voor gedegen onderzoek en het voorbereiden van bestemmingsplanprocedures. Voorlopig komen de verslaafdenpensions in het vrijstaande gebouw de Vliet dat al geruime tijd leegstaat.

Op maandag 14 mei houdt de gemeente een informatiebijeenkomst over de realisering van een tijdelijke woonvoorziening voor verslaafde dak- en thuislozen in het gebouw De Vliet aan Galderseweg 15. De bijeenkomst wordt gehouden in de kapel van het voormalig medisch centrum De Klokkenberg aan Galderseweg 81 en duurt van 20.00 tot 22.00 uur.

In november vorig jaar is het besluit teruggenomen om twee locaties aan te wijzen voor verslaafde dak- en thuislozen. De reden hiervoor was dat er met name over het criterium veiligheid onduidelijkheid was ontstaan. Op basis van een aangescherpte criterialijst heeft een nieuw, zorgvuldig doorlopen locatiekeuzeonderzoek plaatsgevonden.

Daaruit is gebleken dat er nu, vanwege het korte tijdsbestek waarbinnen de voorzieningen moeten zijn gerealiseerd, maar één geschikte locatie is overgebleven voor slechts 24 personen. Om aanspraak te kunnen maken op de gereserveerde AWBZ-gelden en om te voldoen aan de afspraak tussen Gemeente en Rijk moet de woonvoorziening namelijk vóór eind 2012 gerealiseerd zijn. Daarom is gekozen voor de tijdelijke woonvoorziening met 48 plaatsen in het gebouw De Vliet aan Galderseweg 15. Het gebouw is voor vier jaar te huur.