Logo bredavandaag.nl
Roken, nu weer officieel in café Victoria. foto Guido van der Kroef/www.iizzoo.nl
Roken, nu weer officieel in café Victoria. foto Guido van der Kroef/www.iizzoo.nl

Roken in kleine kroeg blijft toegestaan

BREDA/DEN HAAG - Roken blijft toegestaan in de kleine cafés met een oppervlakte tot 70 vierkante meter. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald.


Clean Air Nederland (CAN), dat zich ten doel heeft gesteld tabaksrook te verbannen uit alle publieke locaties, had een bodemprocedure aangespannen tegen de staat. CAN vindt de uitzondering op rookverbod voor kleine cafés onverbindend.

De Haagse rechter was het nier niet mee eens. De rechtbank is van oordeel dat van strijd met de Tabakswet of met algemene rechtsbeginselen geen sprake is. Verder kan een beroep op de overeenkomst van de Wereldgezondheidsorganisatie voor de bestrijding van tabaksgebruik de vordering van CAN niet dragen omdat dit verdrag geen rechtstreekse werking heeft in de Nederlandse rechtssfeer.

De Bredase kroegeigenaar Tony van Haperen van café Victoria voerde eerder een langdurige strijd tegen het rookverbod. Hij won zelfs een rechtszaak. De vlag kon definitief uit toen het Kabinet besloot een streep te zetten door het rookverbod in kleine cafés.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief