Afbeelding

Nieuw leven oud plan mogelijk redding voor Heilig Hartkerk

Algemeen

BOEIMEER – De toekomst van de Heilig Hartkerk aan de Baronielaan zorgt al jaren voor hoofdbrekens. Afbreken of restaureren? Het project van architect Frits Haverman moet voor de redding zorgen. “We denken een haalbaar concept te hebben.”

Eerdere plannen en het huidige concept van eigenaar Stichting Woonzorg Nederland concentreren zich alleen op het kerkgebouw zelf. En het plan van de woningcorporatie gaat uit van renovatie van de voorgevel en sloop van het grootste gedeelte van het pand. Dat is onbespreekbaar voor de architect van het bureau Architecten-HMV.

Afgelopen maandag presenteerde de Bredase architect aan stadssociëteit de Gouden Cirkel zijn idee dat hij vijf jaar geleden voor het eerst presenteerde, sindsdien steeds verder uitwerkte en dat nu weer in de schijnwerpers staat. Het is inmiddels weer actueel, omdat het college van burgemeester en wethouders in deze fase alle initiatieven verzamelt om deze zomer tot een definitief besluit te komen over de toekomst van de Heilig Hartkerk.

Kerk en omgeving
In het plan van Haverman is niet alleen de kerk een onderdeel, maar eveneens de directe omgeving. Dat is volgens de geboren en getogen Bredanaar de enige wijze waarop het voormalig godshuis gered kan worden.

“Er zijn verschillende ideeën ingeleverd, maar slechts drie daarvan hebben een min of meer integrale visie. Bij ons gaat het om de kerk en de omgeving. Daarvoor zijn meerdere redenen. Onder andere om geld te generen ten behoeve van de restauratie en om de verkeersdruk die ontstaat op de Baronielaan niet te verergeren en zelfs de mogelijkheid te creëren om deze te verminderen”, stelt Haverman.

De bouw van zo’n dertig tot veertig appartementen op de plek van de huidige praktijkschool moet extra financiële ruimte opleveren om zodoende te investeren in de kerk. Door een ondergrondse parkeerplaats met overcapaciteit onder de woningen te realiseren zal de parkeerdruk aan de Baronielaan verminderen, meent de architect.

Parkeerdruk Baronielaan
“De grond van de praktijkschool komt vrij, omdat zij een andere locatie hebben. De appartementen zijn bedoeld voor 55+ met een bovenmodaal inkomen. Daar is grote vraag naar.”

In de kerk is een dienstencentrum gepland met een zorgpost, kantoorruimten, een eetpunt, een servicepunt en vergaderruimtes. Daarnaast zal een de kerk dienen als ontmoetings- en bezinningsruimte. Ook komen elders in het gebouw kantoren.

Volgens Haverman is er inmiddels al een aantal serieuze partijen aangedragen door Maurice Vermeulen van ontwikkelingsmaatschappij Rewin. Die zijn bereid deel te nemen aan het project. Zo heeft zorgverlenende instantie Surplus interesse in het dienstencentrum, zijn er gesprekken geweest met een exclusieve healthclub en restaurant de Colour Kitchen.

Stormloop
“Het is nog geen stormloop, maar de kandidaten dienen zich regelmatig aan. Dat zijn grotendeels serieuze partijen. Natuurlijk is het hele plan afhankelijk van de uiteindelijke onderhandelingen met eigenaar Woonzorg en de eigenaar van de school, het ROC”, zegt Haverman.

Maar eerst moet het stadsbestuur zich nog buigen over de haalbaarheid van het project, waarin ook ruimte is voor een Heilig Hartplein gelegen tussen de appartementen en de kerk en een klein parkje aan het Almondepad.

Het warme hart dat Haverman Breda toedraagt en dan met name voor de Baronielaan en omgeving is zijn grote drijfveer om zijn idee tot een goed einde te brengen.

Haverman: “Ik heb aan de Baronielaan gewoon, heb daar 25 jaar mijn eigen bureau gehad en ik heb op de Heilig Hartschool gezeten. Ik heb toentertijd ook met lede ogen aangezien dat het Bisdom de kerk verkocht onder de voorwaarde dat het gesloopt moest worden. Cultuurbarbarij. Het blijft een berg energie en uithoudingsvermogen vergen, maar het mag duidelijk zijn dat ik mij erg betrokken voel.”