Opbouw van het megascherm bij de Grote kerk voor het Filmfestival. foto Thaddeuz
Opbouw van het megascherm bij de Grote kerk voor het Filmfestival. foto Thaddeuz

Megascherm bij station als museum

Cultuur

BREDA - Het megascherm op het Stationsplein dat afgelopen week is geplaatst toont vanaf 8 juni interactieve kunstwerken.

het scherm is onderdeel van het landelijke initiatief Dropstuff.nl. De programmering op het scherm bestaat onder andere uit artistieke games, videokunst en animaties. Ook zullen er specifiek uitingen van kunstenaars, ontwerpers en culturele instellingen uit Breda te zien zijn.

Het publiek hoeft niet bang te zijn voor reclame en commerciële uitingen op het scherm. “Het is juist de bedoeling om dit platform geheel vrij te houden van reclame-uitingen. Op het scherm worden interactieve videokunstwerken en games vertoond, die je als bezoeker (gratis) kunt beïnvloeden met je eigen smartphone”, aldus de gemeente Breda. “Zo kunnen passanten hedendaagse kunst echt ervaren en worden zij actief betrokken bij de geselecteerde werken.”

Het scherm in Breda maakt onderdeel uit van een groter ‘Urban Screen Network’ dat al actief is
in Den Haag, Amersfoort en Eindhoven. De kunstwerken worden op elk scherm in Nederland synchroon vertoond. Dat houdt in dat de werken die in Breda worden uitgezonden, tegelijkertijd te zien zijn in de andere steden waar een scherm staat. Zo kan je dus ook spelen tegen iemand in een andere stad.

Op vrijdag 8 juni om 16.00 uur wordt het scherm op het plein bij het centraal station officieel in gebruik genomen door Wilbert Willems, wethouder Mobiliteit, Duurzaamheid en Cultuur.