Sjoerd Mossou en Chris van Nijnatten. foto Pim Ras
Sjoerd Mossou en Chris van Nijnatten. foto Pim Ras

Bredase AD-columnisten: ‘Bert verandert zelden iets’

Voetbal

BREDA – Het EK voetbal is een van de hoogtepunten van het jaar voor Sportkrant AD. Het dagblad zit met een team verslaggevers bij het kampioenschap, onder wie de Bredase columnisten Sjoerd Mossou en Chris van Nijnatten, geflankeerd door Pierre van Hooijdonk.

Beide heren schrijven dagelijks over het wel en wee rond Oranje. Mossou doet dat door een mailwisseling met thuisblijver Hugo Borst. Van Nijnatten weet als gebruikelijk aan te wijzen waar de pijn zit.

Dat de smadelijke nederlaag van Oranje voer is voor de columnisten, dat is wel duidelijk. Het nationale gemopper gaat al dagenlang door op tv in alle praatprogramma’s. Mossou haalt het aan in zijn mail aan Borst. “Wij zijn een volkje van eeuwige polemiek en discussie, dat blijkt nu wel weer. Dat Oranje zich daar in 2010 aan wist te onttrekken, was echt een wereldprestatie. Met terugwerkende kracht zie jij dat toch ook wel?”

De vraag is of dat nu weer gaat lukken. Van Nijnatten denkt van wel. Uiteindelijk, ondanks het nationale chagrijn. “Het zou zomaar kunnen dat dat openbare chagrijn ons morgen voorbij de Duitsers helpt.“

Van Nijnatten stipt de onderlinge verdeeldheid aan. Want waarom zit Van Persie niet bij de persgesprekken? Dat zullen de andere spelers ook wel denken, vermoedt hij. “Waarom hij niet en zij wel? Wat maakt hem anders? Die gedachten sluipen er langzaam in.”

En hoe het Nederlands elftal gaat spelen? De nationale discussie of Van Marwijk de opstelling aanpast is overbodig, vindt Mossou. “Hij verandert in de kern zelden iets; dat is zijn kracht en zijn zwakte tegelijk. Die discussie over één of twee controlerende middenvelders is aardig, maar tegelijk zinloos. Bert gaat het toch niet doen.”

En volgens Van Hooijdonk kan hem dat wel eens zijn kop kosten. 'Geen titel, dan Van Marwijk weg', zo stelde hij tijdens de nababbel deze week.

Eerst maar eens de wedstrijd tegen de Duitsers. En dan praten we weer verder. Ongetwijfeld.