foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

‘Eind zomer overtuigend verhaal Culturele Hoofdstad’

Politiek

BREDA – De deelname van Breda aan de kandidaatstelling voor de titel Culturele Hoofdstad in 2018 is verre van zeker. Het gros van de politiek wil meer informatie voordat definitieve keuzes worden gemaakt. Wethouder Wilbert Willems belooft voor eind augustus verbetering.

Vorige week maakte de gemeenteraad, net als de collegaraad in Tilburg, bekend voorlopig geen akkoord te geven aan de bijdrage van tien miljoen euro. Eindhoven, als titel drager, Den Bosch en Helmond hebben minder moeite.

Willems meldde om na het zomerreces met een verslag te komen met onder meer de financiële randvoorwaarden. Hij hoopt dan ook Breda over de streep te trekken. Maar daar bleef het niet bij tijdens de gemeenteraadsvergadering donderdagavond.

D66 raadslid Reginald Kluijtmans stelde voor een speciale bijeenkomt te organiseren om zodoende de verzamelde informatie te delen.“Ik zeg toe dat ik dan met een overtuigend verhaal kom en met een inventarisatie van wat er leeft in de andere gemeenteraden. Dat kan wat mij betreft in een bijeenkomst”, zei de wethouder.

Gemeenteraadslid Arend Hardorff (PvdA) uitte kritiek op het bidbook dat is afgerond. "ronduit zwak. De kwaliteit is ver beneden de maat.” Hij stelde voor deze zomer eerst een verbeterde versie te realiseren. “Ook al komt dat niet uit in de planning. Dan werken ze maar een avond door”, zo stelde Hardorff.

Dat zat er niet in, want het gros van de raad zag ondanks een aantal tegenwerpingen van hun zijde geen reden om ‘een bidbook 2.0 in een te kort tijdsbestek te maken’.

Willems zelf gaf aan dat het in zijn ogen niet wenselijk was nu al te veel inhoud voortijdig naar buiten te brengen. “De inhoud wordt vanzelf meer uitgewerkt. Buiten dat moeten we rekening houden met de concurrentie en niet te veel weggeven.”

Een ander punt wat tot nu toe niet veel vertrouwen wekte is het gebrek aan draagvlak dat onder de Bredanaars zou leven. Draagvlak dat volgens Maurice Spapens (SP) volledig afwezig is. Ook de fractievoorzitter van Leefbaar Breda, John Stubenitsky, is die mening toebedeeld.

“Ik herken mij daarin niet. Ik hoor juist dat de rest van Brabant juist jaloers is op het draagvlak dat er in Breda is voor de kandidaatstelling”, zei de GroenLinks wethouder.

Die opmerking werd ook zijn partijgenoot en fractievoorzitter Selçuk Akinci wat te gortig: “Er bestaat onder de Bredanaar wat argwaan. We moeten mensen voor ons winnen. Daar ligt ook een taak voor de gemeenteraad”, wat duidelijk maakte dat Willems flink aan de bak kan.