Gemeenteraadsvergadering. foto Ilse Lukken
Gemeenteraadsvergadering. foto Ilse Lukken

Raad maakt pas keuzes na verkiezingen

Politiek

BREDA – De behandeling van de Voorjaarsnota leidde niet tot definitieve beslissingen en investeringen. Sterker nog, een meerderheid van de gemeenteraad koos donderdagavond om te wachten tot na de landelijke verkiezingen. Tot grote spijt van met name de PvdA.

De sociaaldemocraten hadden al hun hoop gezet op een aantal moties met concrete voorstellen om de pijn voor de mensen aan de onderkant van de samenleving te verzachten. Maar die discussie verzandde al snel in een politiek strijd tussen coalitie en de oppositie, waarbij de inhoud nauwelijks werd aangesneden. Het bleek niet het juiste moment volgens een meerderheid.

John Stubenitsky trapte de gemeenteraadsvergadering af en zette in een zin de toon. “Laten we de nota parkeren en wachten tot de verkiezingen.” Andere partijen spraken vooral over scenario’s. Het bleek het magische woord donderdagavond.

Zo werd er gesproken over een scenario over het behoud en laten terugkeren van evenementen, een scenario over een Richard Krajicek Playground, een scenario over kleinschalige bedrijfshuisvesting, een scenario over Wonen Boven Winkel en zo nog een aantal.

Onderwerpen over zelfredzaamheid, schuld door eigen risico, de langdurigheidstoeslag en het bestrijden van eenzaamheid haalden de stemming niet. Onderwerpen aan de sociale kant van de samenleving. Het maakte duidelijk dat de coalitiepartijen doorstomen op eigen koers.

Als er dan iets werd besloten, is dus dat de er niets definitiefs werd besloten. Breda houdt de beurs gesloten en wacht rustig af tot de stofwolken van de aanstaande verkiezingen in september zijn opgetrokken. Dan worden de diverse scenario’s bekeken. En in het najaar toch ook een discussie over de gevolgen van de bezuinigingen op de zwakste in de samenleving.