Stoomtrein op het station in Breda, wachtend tot hij zijn reis kan voortzetten. foto Serge Mouthaan
Stoomtrein op het station in Breda, wachtend tot hij zijn reis kan voortzetten. foto Serge Mouthaan

Oude stoomlocomotief zet station Breda in rook

Algemeen

STATIONSKWARTIER – Een geluk bij een ongeluk voor de liefhebbers van oude stoomtreinen. Door een ongeval op het spoor bij Dorst was vrijdag aan het begin van de middag een oude locomotief urenlang te bewonderen op het station van Breda.

Van veraf was het al te zien aan de rookpluimen die hoog boven het dak van het station uit torenden. Een stoomlocomotief van de Duitse serie 65 stond geparkeerd. Twee machinisten en twee stokers maakten van de gedwongen rust gebruik om het waterreservoir bij te tanken en even te pauzeren.

“We zijn op weg naar Venlo. Daar organiseert de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij een speciaal weekend. Zondag rijden we weer terug”, vertelt Floor de Koning, een van de machinisten.

De mannen van de Stoomstichting Nederland uit Rotterdam zien er uit als uit een film uit vervlogen tijden. Zwarte handen en vegen in het gezocht van de kolen. Pet op. In de locomotief zelf is het zweten geblazen. De oven draait continu al is het volgens de Koning nu in ruste.

“Als we rijden is het wit heet. Dat moet ook wel om vooruit te komen. Het valt nu wel mee, omdat we weinig treinstellen achter ons hebben. We hebben trouwens nog vele grotere locomotieven. Dit is nog maar een kleintje”, stelt De Koning.

De locomotief die vrijdagmiddag op het station in Breda landde, is uit Duitsland afkomstig. De Koning: “Die hebben we van een museum overgenomen. In Duitsland reden ze nog relatief lang met stoomtreinen. To 1980 zo’n beetje. In Nederland reed de laatste in 1958.”

En op dagen zoals deze.