foto Jorgen Janssens
foto Jorgen Janssens

Geen woningen en zorgcomplex op Heroterrein Breda

Economie

BRABANTPARK - Het stadsbestuur heeft het plan om een zorgcomplex en woningen te realiseren op het Heroterrein afgeschoten. Het plan staat haaks op de afspraak dat Breda tot 2020 geen medewerking verleent aan woningen op de plek, beargumenteert het college.

Wethouder Alfred Arbouw: "Hoe mooi de andere ideeën ook zijn, we kunnen ons niet permitteren om haaks op deze bestuurlijke afspraak, ineens groen licht te geven aan nieuwe bouwplannen. Dat het traject nu zo eindigt, voelt voor mij als wethouder als een gemiste kans. Tegelijkertijd vertrouw ik erop dat dit besluit duidelijkheid geeft, waardoor wellicht in de toekomst ruimte ontstaat voor nieuwe energie.”

De bestemming van dit gebied blijft bedrijventerrein. Daardoor is er langs het spoor ruimte voor de biomassacentrale. In de gebiedsvisie Brabantpark komt bedrijventerrein als tweede keus naar voren. De wijk geeft de voorkeur aan woningbouw, maar met veel minder woningen dan het oorspronkelijke plan Heldenpark.

Het plan Fris en Fruitig van AM en WSG, dat voorzag in tijdelijk voorzieningen en woningen, is hiermee van de baan. In mei 2012 boden AM en WSG een verder ontwikkeld plan aan het college aan, dat vervolgens door de gemeente is getoetst aan bestaand beleid. Een plan met diverse tijdelijke initiatieven, zoals een horecapaviljoen, natuurspeeltuin en kinderboerderij, en met permanente bouwinitiatieven zoals het zorgcomplex en de woningen.