Afbeelding

'Defensie moet kleiner, maar dan ook slimmer'

Economie KMA

BREDA - Defensie, en daarbij ook de NLDA en de Faculteit Militaire Wetenschappen in Breda, is op zoek naar een nieuwe identiteit nu de bezuinigingen op het apparaat duidelijker worden. De organisatie krimpt in, opleidingen en personeel verdwijnen. En dat heeft impact op medewerkers.

Defensiewoordvoerder in de Tweede Kamer Wassila Hachchi (D66) en de Bredase fractievoorzitter Paul de Beer bespraken vrijdagmiddag bij hoofddocent Myriam Bollen van de NLDA en Frans Absil, hoogleraar en onderzoeker bij de NLDA de ontwikkelingen bij Defensie.

Alle partijen begrijpen de noodzaak van de bezuinigingen. Toch vinden ze dat er sneller duidelijkheid moet komen over de toekomst. 40 van de 140 medewerkers die worden wegbezuinigd hebben nog geen duidelijkheid.

"Bovendien is het moeilijk om een plan voor op de lange termijn te maken", legt Absil uit aan de bezoekers. "Om de zoveel tijd wordt er weer aan de knoppen gedraaid en moet het anders. Een termijn duurt hooguit twee jaar."

De docenten hebben genoeg ideeën om de Faculteit Militaire Wetenschappen van de NLDA tot zijn recht te laten komen. Samenwerking met België, Duitsland en Denemarken, investeren in innovatie en samenwerken met andere hogescholen en universiteiten. "Dat gebeurt nu al met de Koninklijke Militaire School in Brussel", legt Bollen uit. "We zijn bezig om daar meer werk van te maken."

"Defensie moet kleiner", vinden Boller en Absil. "Maar dan wel slimmer. En dat betekent tegelijk dat je moet investeren in mensen." Het gesprek geeft D66 in ieder geval veel stof tot nadenken en onderwerpen om mee terug te nemen naar de Kamer en de fractie.