foto CorporatieNL/Flickr.com
foto CorporatieNL/Flickr.com

Vestia-debacle kost Bredase corporaties 12,4 miljoen euro

Economie

BREDA - De drie Bredase corporaties Laurentius, WonenBreburg en Singelveste betalen gezamenlijk ruim 12,4 miljoen euro mee aan steun voor Vestia na het debacle met de corporatie in Rotterdam.

De steun valt onder de noemer saneringsheffing. De Bredase corporaties zien daar hoogstwaarschijnlijk niets van terug. De corporaties moeten meebetalen aan het verlies bij hun collega in het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) Vestia door de overeenkomst die minister Liesbeth Spies (CDA, Binnenlandse Zaken) in juni sloot tussen Vestia en negen banken.

De Rotterdamse corporatie balanceerde op de rand van faillissement nadat ze bij banken een derivatenportefeuille met hoog risico van meer dan 20 miljard had opgebouwd. De overeenkomst met minister Spies bepaalt nu dat Vestia de derivaten afkoopt bij de banken, wat tot een verlies leidt van 2 miljard euro. Een bedrag dat Vestia niet zelf op kan brengen.

12,4 miljoen
Het bedrag dat de Bredase corporaties moeten betalen, wordt uitgesmeerd over een looptijd van tien jaar. Ze maken meer dan 12,4 miljoen euro over aan de noodlijdende Rotterdamse collega. Hoewel de corporaties het geld in deze tijd bijzonder goed zelf kunnen gebruiken, blijven zij solidair aan Vestia.

Balen
"Het is even slikken en balen", zegt de woordvoerster van WonenBreburg. "Maar ook wij zijn aangesloten bij het Centraal Fonds Volkshuisvesting." WonenBreburg betaalt over een periode van 10 jaar maar liefst zeven miljoen euro. De corporatie (bijna 30.000 woningen in Breda en Tilburg) kan tegen de overeenkomst geen bezwaar maken. "Dus dat geld moet ergens vandaag komen", legt de zegsvrouw uit. "Hoe we dat in de begroting inpassen is nog niet duidelijk. Maar vermoedelijk gaat dat in de toekomst ten koste van onderhoud en nieuwbouw. De zeven miljoen staat gelijk aan de nieuwbouw van 150 sociale woningen of het opknappen van evenzoveel huizen."

2,7 miljoen
Dat laatste geldt ook voor Laurentius (9000 woningen), die 2,7 miljoen euro moet bijdragen aan het steunpotje voor Vestia. De corporatie ligt sinds enkele weken zelf onder vuur door een in mei gearresteerde directeur-bestuurder die wordt verdacht van vastgoedfraude. Laurentius zou daardoor miljoenen euro's zijn misgelopen. Het strafrechtelijk onderzoek loopt nog. Spies stelde onlangs bij Laurentius een externe toezichthouder aan die vorige week te horen kreeg dat de termijn van toezicht met drie maanden werd verlengd.

Directeur Financiën en Vastgoed Joop Peijen van Laurentius noemt het 'jammer' dat Laurentius het bedrag kwijt is aan Vestia. "Het gaat immers ten koste van je eigen financiën, geld dat we nu goed kunnen gebruiken. We zitten als corporatie al in een lastig parket."

Faillissement
Toch verwacht Peijen dat deze oplossing beter is dan een faillissement van Vestia, dat door de steun van de CFV af is gewend. "Dan zou het debacle wellicht vele malen groter zijn geweest." De directeur verwacht dat Laurentius vooral geen nieuwbouwprojecten meer start om de 2,7 miljoen euro op te vangen. "We bezuinigen niet op onderhoud", zegt hij stellig. "We kunnen ook genoegen nemen met een lager resultaat."

Singelveste
De berekening laat zien dat Singelveste/Alleewonen (8900 woningen) eveneens 2,7 miljoen euro aan steun voor Vestia betaalt. Directeur Harry Reininga verwacht dat die berekening ‘in die orde van grootte’ kan zijn. Veel geld, maar ook Reininga benadrukt dat een faillissement van Vestia voor de verschillende corporaties veel slechter had uitgepakt.

“In het geval van een faillissement had het ons wel 5 tot 10 miljoen euro gekost”, aldus Reininga. “Dat had een serieuze impact gehad op ons investeringsvermogen. Het bedrag van 2,7 miljoen kunnen we als Singelveste goed aan.” Heel veel invloed op de begroting zal het volgens Reininga dan ook niet hebben. Ook komen nieuwe woningen en onderhoud aan bestaande huizen niet in gevaar.

In totaal betalen Nederlandse corporaties 700 miljoen euro om Vestia te helpen. Met de 700 miljoen die Vestia krijgt van Nederlandse corporaties, kan ze werken aan verbeteracties en een saneringsplan. De Rotterdamse corporatie moet zelf nog wel 1,3 miljard zien op te hoesten. Het heeft al bekend gemaakt de huren te verhogen. De schade aan het maatschappelijk vermogen van volkshuisvesting schat minister Spies op 2 miljard euro.