Logo bredavandaag.nl

Politie Breda ontkent ‘misbruik’ gegevens coffeeshops

BREDA – De politie ontkent het ‘misbruik’ van gegevens uit de ledenlijst van coffeeshops. Volgens een zogenaamde quickscan over de gevolgen van de invoering van de 'wietpas' zou de politie in Breda de gegevens gebruiken om te checken of leden nog openstaande boetes hadden.


Woordvoerster van de politie, Enny de Wit, stelt in een reactie dat de informatie uit de quickscan simpelweg niet klopt. “Het gebruik van de ledenlijsten door de Bredase politie voor andere doeleinden is feitelijk onjuist. De politie gebruikt deze ledenlijsten alleen waarvoor deze bedoeld zijn.”

De passage in de quickscan van onderzoekers Nicole Maalsté (Universiteit van Tilburg) en Rutger Jan Hebben, stelt dat de informatie is verkregen via coffeeshophouders. “Maar we hebben ook getuigen gesproken die het zelf hebben geconstateerd.”

Het gebruik van de gegevens die de coffeeshops moeten verzamelen na de aanscherping van het softdrugsbeleid ligt erg gevoelig. De politie in Breda noteert tijdens controles de burgerservicenummers (BSN) van aanwezige klanten en neemt die mee om na te gaan of het ingezeten van Nederland zijn. Eerder meldde het college van burgemeester en wethouders dat die gegevens na controle worden vernietigd.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief