Logo bredavandaag.nl
15-duizend man genoot zaterdag op Breda Live van Kane, Ilse de Lange, Hardwell en Tiësto foto Jorgen Janssens
15-duizend man genoot zaterdag op Breda Live van Kane, Ilse de Lange, Hardwell en Tiësto foto Jorgen Janssens

Burgemeester heeft ‘honger naar de bal’

BREDA – Drie maanden was burgemeester Peter van der Velden door een flinke infectie aan de longen aan het bed gekluisterd. Maandag was zijn eerste volledige werkdag. Hij zit fris achter zijn bureau en straalt hernieuwde energie uit. “Je wordt toch wel even met je neus op de feiten gedrukt.”


Zaterdag trad Van der Velden voor de eerste keer in de openbaarheid. Hij was aanwezig tijdens Breda Live waar hij zichtbaar genoot. Van het evenement en alle aandacht die hij kreeg.

“Je moet telkens hetzelfde verhaal houden. Dat is niet erg, want het is hartverwarmend hoe mensen reageren. Ongelofelijk veel reacties uit de samenleving. Daarnaast was het goed te zien hoe Breda Live is verlopen, fantastisch. Perfect georganiseerd. Als je dan Hardwell en Tiësto ziet, twee Bredase jongens, wat een exposure.”

Zeldzame infectie
Afgelopen tijd richtte de burgemeester zich puur op zijn herstel. Zijn artsen hielden hem naar eigen zeggen aan de ketting, want voorzichtigheid was geboden.

“Ik heb te maken gehad een zeldzame infectie aan de longen. Ik moest het echt rustig aan doen. Gelukkig was ik fysiek in orde, omdat ik wat aan sport doe. Toch is de klap groot en ben je weer terug bij af. Dat moet je weer opbouwen. Nu ben ik weer voldoende hersteld.”

Van der Velden ziet er fris uit. Licht grijs colbertje aan, witte blouse, zonder stropdas, ‘want ik moet weer wennen aan het knopen’, en een ontspannen lach op zijn gezicht. Hij is zichtbaar blij weer mee te mogen draaien in de hectische wereld van het burgemeesterschap. Een soort van jeugdig enthousiasme lijkt aangeboord.

In een keer sta je er weer
“Ja, in een keer sta je er weer. Dan moet ik zeggen dat het een mooi moment is om in te stappen. Het is in deze periode net wat rustiger, al weet je nooit wat er straks kan gebeuren. Maar dat hoort er bij. Ik heb er zin in. Ik heb honger naar de bal.”

Toch laat de afgelopen periode zijn sporen na, meent Van der Velden. In positieve zin benadrukt hij. Want ondanks dat de burgemeester een streep moest zetten door zijn geplande pelgrimage naar Santiago de Compostella heeft hij ‘spirituele’ winst geboekt.

“Het was allemaal heel vervelend, maar het heeft ook veel opgeleverd. Dat neem ik mee in mijn rugzak. Dat betekent verandering. Je ziet de betrekkelijkheid van de dingen beter. Dat moet je proberen vast te houden.”

Uitstekend opgepakt
Nu hij weer aan de bak moet, wil hij nog even kwijt dat hij met trots naar de stad heeft gekeken. Trots op onder meer de vrijwilligers en het stadsbestuur. “Alles draait gewoon door. Dat is even vreemd, maar je moet het loslaten. Je moet mensen niet voor de voeten lopen. Het goed om te zien dat het uitstekend is opgepakt.”

Afgelopen zaterdag Breda Live, zondag een 100-jarige feliciteren en maandag weer op het Stadskantoor. Zijn programma groeit langzaamaan tot normale proporties.

“Deze week weer nieuws over de wietpas. Dat vind ik fascinerend, want waar het naar toe gaat is onduidelijk. Ook de berichten over de Europese Culturele Hoofdstad leven op. Op visite bij twee andere 100-jarige en zondagnacht werd ik nog gebeld over een brand in een bejaardentehuis. Dat hoort er allemaal bij. En persoonlijk zie ik nog een andere stip aan de horizon: weer meedoen met de Singelloop.”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief