Logo bredavandaag.nl

'We zijn maar eerder teruggekomen van vakantie'

HOGE VUCHT – In deze serie gaan de verslaggevers van BredaVandaag.nl ouderwets op pad met de vraag wat de Bredanaar bezighoudt deze zomer. De Wisselaar: “We zijn maar eerder teruggekomen van vakantie.”


Het is rustig in de wijk, want het is vakantie. Weinig auto’s ook. Het gras is op sommige plekken vers gemaaid en de kenmerkende geur verspreidt zich door de straten. Even verderop in de Veurnestraat staan in een rij garageboxen twee deuren open. Ruud Pas en zijn neef lopen met gereedschap in de hand druk te overleggen.

Arenden
“Er is geen stroom in de garage. Dat heb ik via mijn woning doorgetrokken. Ik ben nu tl-balken aan het monteren. Anders zie je niet wat je doet hier”, zegt Pas. Achter hem staat een opvallende spiegel in de kleuren van de vlag van de Verenigde Staten.

“Die is te koop. Er hoort ook een adelaar op. Dat is een hobby van me. Ik heb ooit twee echte levende adelaars gehad toen ik nog in een flat aan de Bernard de Wildestraat woonde. Ik had daarvoor een vergunning en mocht die beesten vanaf elf uur ’s avonds laten vliegen. Ik heb ze niet meer. Kan ook niet in een normale woning.”

Een blok verder in de Harelbekestraat zitten drie jongetjes te spelen op de stoep. Eigenlijk meer wat te lummelen. De vakantie duurt lang voor hen, zo lijkt. Plots springen ze op en rennen de straat uit, bijna struikelend over een oude matras die pontificaal op de stoep ligt. Er ligt wel meer afval her en der in de straten.

Buurtpreventie
Een oude man staat aan zijn deur. Mijnheer Huijbregts is 84 jaar. De pionier van de wijk woont nog steeds op zichzelf en kookt elke dag zijn potje. “Vijftig jaar geleden kwam ik hier wonen. Toen was het allemaal nieuwbouw. Toch is het in al die jaren zo goed als hetzelfde gebleven.”

Een hond rent de straat op en keft wat in de wilde weg. Het baasje rent op bloten voeten achter het beest aan. “Allemansvriend”, maakt ze duidelijk. “Of het buurtpreventieproject goed werkt”, herhaalt Marianne Domenie de vraag. “Ja, ik ben erg tevreden.” Buurman Kees Krooswijk knikt instemmend. “We komen regelmatig bij elkaar en kunnen ons verhaal kwijt. Mijn man Rob is er ook bij betrokken.”

Toch komt er wat onvrede om de hoek kijken. “Want kijk nou eens naar sommige tuintjes in de wijk”, zegt ze. “Dat is zo’n rommel. Je kunt precies zien wie waar woont. Misschien is het ook wel typisch Nederlands?”, concludeert de vrouw voor zichzelf.

Vakantie voorbij
Vanaf de Rumbekestraat gaat het richting de Lieferingestraat, alwaar al van ver sfeervolle klanken van Spaanstalige muziek vanuit een woning naar buiten schallen. Het doet zomers aan. Dat is iets wat Ruud van der Meer node heeft gemist op zijn vakantie in Normandië. Hij is met zijn vrouw net terug uit Frankrijk.

“Ja, het was er slechter dan hier. Er werd ook niets georganiseerd. Wat voor zin heeft het dan om te blijven.” Cor van den Broek kan er wel om lachen. De buurman houdt zijn door de zon gebruinde arm naast die van Der Meer. “Wij hebben wel zon gehad. Dat kun je goed zien.”

“Wij zijn in Oostenrijk geweest. Daar was het met temperaturen van 35 a 38 graden soms iets te warm.” Van der Meer probeert er het beste van te maken. “Volgende week moet ik weer werken. Nu vermaak ik mij goed. Ik heb genoeg klusjes liggen.”

Verlaagde BMW
Een groot braakliggend terrein aan de Petegemstraat, waar ooit zwembad de Wisselslag was gevestigd, ligt er verlaten bij. Aan het eind van de weg lopen de Turkse broers Sami en Nevzat Aksoy. De smeer onder de nagels verraadt dat de twee iets met auto’s hebben.

Sami, de oudste van de twee, vertelt over zijn garage in Rijen. Hij is namelijk automonteur met een eigen zaak. Zijn broertje heeft op school het vak geleerd, maar veel belangrijker is dat de twee liefhebbers zijn.

“Op mijn achtste was ik al aan het sleutelen”, zegt Sami. “Ik houd gewoon van auto’s. Ik heb een BMW. Typisch iets voor een Turk. Altijd BMW’S of Mercedes. Marokkanen gaan eerder voor Volkswagens. En Nederlanders hebben kleine zuinige auto’s.”

De twee hebben het best naar hun zin in de wijk. Maar aan een ding storen ze zich wel. Nevzat: “Die drempels in de straten. Dat is slecht voor de wagen.” “De auto van mijn broer is verlaagd en die is nu helemaal kapot”, zegt de jongste. “Daar hoef je niet hard voor te rijden. Ze moeten die dingen zo snel mogelijk weghalen.”

Summertour
Onderweg naar de Vlaanderenstraat via de Tielrodestraat is op enkele nieuwbouwpanden na niet veel te zien. Op het Cruyff Court langs de Groenedijk is het wat levendiger. Een aantal kinderen zijn onder begeleiding van sportcoaches van de zogenaamde Summertour aan het voetballen.

Een van de coaches,Eveline van de Kieboom, legt uit dat zij samen met collega’s de wijken in Breda afgaan. Vandaag is de Hoge Vucht aan de beurt. Woensdag gaan ze naar de IJpelaar en donderdag naar Breda Zuid-West.

Salah-Eddine (9) staat met een grote lach op zijn gezicht geleund tegen een tafeltje. Hij lijkt het niet erg te vinden om niet op vakantie te zijn. “Ik ben vorige week ook geweest. En volgen week kom ik ook. Het is erg leuk.” De jongen draait zich om en zet het op een rennen, want is de bal al weer onderweg.

Naamloos weergeven op een grotere kaartFOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief