De wandeling richting de Grote Kerk van hoge militaire functionarissen en hoogleraren van de KMA foto Janet Olde Wolbers
De wandeling richting de Grote Kerk van hoge militaire functionarissen en hoogleraren van de KMA foto Janet Olde Wolbers

'Racistisch bejegende' cadet ontslagen bij NLDA Breda

Algemeen

CENTRUM - Ismail Selvi wordt ontslagen bij de Nederlandse Defensie Academie. In de Volkskrant sprak Selvi over racistische bejegeningen en zijn ontslag wegens klokkenluiden. NLDA spreekt dit echter tegen.

Selvi zou zijn gediscrimineerd op de opleiding, meldt De Telegraaf. De militair, met Turks-Nederlands bloed, zegt dat hij gestraft wordt voor zijn openheid over discriminatie bij het voormalig KMA. Racistische leuzen als “studeren bij een Arisch instituut en “hoe de profeet Mohammed een geit neukt” moest hij aanhoren.

Maarten Buitenhuis, eerste luitenant bij NLDA, spreekt dat resoluut tegen. “Racistische opmerkingen worden er op deze opleiding niet gemaakt, ook niet om de stressbestendigheid te verhogen. Wanneer zoiets zou gebeuren, treden we daar adequaat tegen op.”

NLDA werd al eerder in verband gebracht met wangedrag van cadetten en luitenanten. In het geval van Selvi was er sprake van een normale ontslagprocedure, vertelt Buitenhuis. “Je wordt op drie factoren afgerekend op deze opleiding. Studie, opleiding technische aspecten en je fysiek. Daarop werd ook Selvi afgerekend.”