Afbeelding

Coffeeshops vragen burgemeester aanpassing beleid

Algemeen coffeeshopbeleid

BREDA – De overkoepelende organisatie van coffeeshops, de Actieve Bredase Coffeeshops (ABC), vraagt in een brief aan burgemeester Peter van der Velden de vorm van inschrijving voor leden aan te passen. “We willen af van het verplicht aanleveren van een uittreksel van de gemeente”, stelt voorzitter Rick Brand.

Het ABC geeft aan dat de burgemeesters van Eindhoven, Den Bosch, Tilburg en zo’n acht gemeenten in Limburg zijn afgestapt van inschrijving door middel van een uittreksel. Brand hoopt dat Van der Velden hierin meegaat.

Het ABC vertegenwoordigt de acht Bredase coffeeshops die volgens Brand zo’n 85 procent van hun Nederlandse klandizie is kwijtgeraakt. “Klanten hebben geen vertrouwen in de overheid. Daarom zijn ze niet van plan het uittreksel van de Gemeentelijke Basis Administratie in te leveren.”

Brand meent dat door de GBA-eis het aangescherpte coffeeshopbeleid zijn doel voorbij schiet. “Kijk, we hebben respect voor de politie en de burgemeester. Al staan we niet achter het beleid, toch weren we alle buitenlandse klanten. Maar het is niet de bedoeling dat de Nederlandse klanten wegblijven. Dat is een hele ongezonde situatie.”

Vanaf begin van het jaar zijn buitenlanders niet meer welkom in coffeeshops in heel zuidelijk Nederland. Klanten kunnen lid worden door de in de volksmond zogenoemde wietpas. In de praktijk betekent dat coffeeshopbezoekers met een uittreksel van de gemeente moeten aantonen dat zij ingezetene van Nederland zijn.