NAC won zaterdag de oefenwedstrijd tegen Alliance met 0-16 foto Peter Visser
NAC won zaterdag de oefenwedstrijd tegen Alliance met 0-16 foto Peter Visser

Schalk viert zijn doelpunten liever met zijn medespelers

NAC

STEENAKKER - De fotopersdag van NAC Breda maandagmiddag geeft de mogelijkheid om de spelers hun verwachtingen te laten uitspreken over het komende seizoen. De prognoses verschillen weinig van elkaar. Stiekem wordt er gehoopt op de play-offs om Europees voetbal, maar handhaving is net zo belangrijk.

Definitieve doorbraak
Proefspeler Ebi Smolarek kreeg geen contract aangeboden bij NAC. De Poolse international zou een geduchte concurrent kunnen zijn voor Alex Schalk voor de spitspositie. Schalk hoopt komend seizoen op zijn definitieve doorbraak. Dat NAC zoekt naar een versterking in de aanval is reeds bekend, maar het niet vastleggen van Smolarek biedt enigszins perspectief voor de pas 19-jarige aanvaller.

“De trainer heeft mij verleden jaar veel vertrouwen gegeven. Als jong jochie is dat ontzettend belangrijk. Ik kreeg achttien keer een basisplaats en veel invalbeurten. Met doelpunten en assists heb ik bewezen dat ik een vaste waarde kan zijn. Ik praat geregeld met trainer John Karelse over de invulling van de spitspositie. Ik ga ervan uit dat ik komend seizoen ook weer veel speeltijd krijg en hopelijk kan bewijzen wat ik kan.”

Geen Balotelli, maar 'Der Bomber'
Zijn motoriek binnen het veld doet denken aan Gert Muller en zijn bijnaam luidt dan ook logischerwijs ‘Der Bomber’. Maar het brengt geen extra druk met zich mee, vertelt hij. “Het is alleen maar leuk en een absolute eer om met zo’n goeie voetballer vergeleken te worden. Want zo goed als hem zal ik eerlijk gezegd nooit worden, vrees ik. Maar qua speelstijl begrijp ik de vergelijking wel. Ik heb ook een dikke kont, die ik tijdens de duels erin gooi. En met een goeie kap, draai ik dan vlug weg van mijn tegenstander en scoor ik meestal op dezelfde manier als hij dat deed.”

Scoren hoopt hij dit jaar veel te doen voor zijn geliefde NAC. Het juichen zal hij dan niet al te uitbundig doen. Geen act a la Mario Balotelli of John Guidetti. “Ik houd totaal niet van die dansjes, vind het echt helemaal niks. Na een doelpunt geniet ik gewoon lekker van het publiek dat uit z’n dak gaat. En in plaats van naar een cornervlag te rennen en daar gek te doen, bedank ik liever mijn medespelers en vier ik met hen uitbundig mijn doelpunten.”