Foto Pepijn Nagtzaam
Foto Pepijn Nagtzaam

Een vakantiepark op vijf minuten van het centrum

Algemeen

BOEIMEER – In deze serie gaan de verslaggevers van BredaVandaag.nl ouderwets in de wijk op pad met de vraag wat de Bredanaar bezighoudt deze zomer. In dit deel is de wijk Boeimeer aan de beurt.

Het is stil in Boeimeer. De parken zijn verlaten en de zon schijnt fel op de rimpelloze Mark. Er lopen opvallend weinig mensen op straat, maar als je goed zoekt zie je toch nog wat beweging. Mevrouw Oomes zit, net in de schaduw, een boek te lezen op het terras van haar appartement aan de Marksingel.

“Ja, het is heel stil. Er zijn veel mensen op vakantie, dat merk je wel. Toch is het hier normaal ook niet zo druk, terwijl het centrum om de hoek is.” Zo rustig als het is in de wijk, zo rustig is ook de vakantie van Oomes. “Boeken lezen, iedere dag een stuk fietsen met mijn man en op donderdagavond jeu de boules spelen met andere bewoners hier.”

Iets verderop, op het Graaf Hendrik III-plein, is er iets meer bedrijvigheid. Bij Bakker Ron Goeijers lopen er genoeg mensen binnen. Volgens de vrouw die aan het werk is blijft het druk, ook tijdens de vakantie. “Het is een echte wijkbakkerij. De mensen die hier komen wonen allemaal in de buurt hier. Het is iets rustiger dan normaal, maar dat is logisch.” Zelf gaat ze niet op vakantie, ze blijft lekker in Breda.

Achter het plein loopt de Mark. Het riviertje kronkelt, aan weerszijden omgeven door bomen en grasvelden, door Boeimeer en draagt bij aan het gevoel van rust dat de hele wijk uitstraalt.

Dan doorbreken de stemmen van spelende kinderen de stilte. In de Boeimeerlaan spelen twee meisjes in het speeltuintje op het grasveld. Het is het kroost van een oud-collega van Esther, die ook in Boeimeer woont en het daar heerlijk vindt. “Eigenlijk wonen we hier in een groot park. Het fijne is dat we ook maar vijf minuten van het centrum zitten en niet veel verder van het Mastbos.” Tussen twee banen in is ze nu aan het genieten van de vakantie. “Ik ga over een paar weken nog naar Portugal. Gelukkig kan ik in eigen land al wennen aan de temperatuur.”

Meneer van de Kuindeur is tot nu toe in Breda gebleven. Hij is gepensioneerd, dus heeft veel tijd om met zijn pleegkind bezig te zijn. Het jongetje probeert in het Burgemeester van Sonsbeeckpark blaadjes van een boom af te halen, maar kan er net niet bij. Van de Kuindeur vertelt lachend: “Hij is nog met zijn moeder naar Curacao geweest, maar dat hoeft niet voor mij. Te lang vliegen. We hebben nog een stacaravan in Goes, daar gaan we nog wel heen. En nu geniet ik hier gewoon van het mooie weer.”

Grotere kaart weergeven