foto Dazeekoe
foto Dazeekoe

Goede doelen-boot 'Dazeekoe' moet weg uit singel

Nieuws

CENTRUM - De boot en tevens stichting Dazeekoe in de Bredase singels moet voor acht augustus worden weggehaald. Het beleid van de gemeente bepaalt dat er voor recreatieboten langer dan vier meter geen ligplaatsen meer zijn.

Dat betekent dat de stichting Dazeekoe, die sinds kort jaarlijks geld doneert aan goede doelen, geen ligplaats meer heeft in Bredase singels. Eigenaar Arnoud van Werkhoven ziet zijn stichting door het beleid ten onder gaan. "Ik mag Dazeekoe na acht augustus niet meer in gemeentewater leggen. Dat wordt met die afstand, niet meer te doen."

Van Werkhoven begon zijn stichting toen hij zag dat veel mensen met hem mee wilden varen en hem daarvoor betaalden. "Maar ik hoef daar niet aan te verdienen, dus schafte ik een collectebus aan waar het geld in kon. Dat heb ik in 2011 al een keer uitgegeven aan een barbecue voor stichting MetaKids. Ook nu zit er al weer een paar honderd euro in", legt Van Werkhoven uit.

Van Werkhoven ziet zijn stichting nu echter kopje onder gaan door de gemeente die het beleid gaat handhaven. De handhaving is noodzakelijk, want sinds de opening van de Haven is het aantal boten in de singels flink gestegen. "Om iedereen toch een plek te gunnen, gaan we het beleid uit 2006 nu ook handhaven", aldus een woordvoerster van de gemeente Breda.

Boten van vier meter of meer krijgen hierdoor geen ligplaats meer in de singels. Dazeekoe is 5,40 meter en dus te lang. "Tot in den treuren heb ik brieven geschreven en verschillende keren met de behandelend ambtenaar gesproken, maar ik kreeg geen enkele medewerking", stelt hij.

Wat voor Van Werkhoven de situatie nog pijnlijker maakt, is het feit dat de gemeente wel een project steunt met een boot langer dan vier meter. Met de boot houden bezoekers van opvangcentrum 't IJ de singels schoon. "Op de vraag waarom dat dan wel mag, krijg ik ook geen antwoord", aldus de booteigenaar.

In een reactie stelt de gemeente dat voor de boot van 't IJ een ander beleid geldt, omdat het gaat om een zogenaamde werkboot. Daarnaast weet de gemeente ook te melden dat Van Werkhoven een vergunning aan kan vragen voor een ligplaats voor een werkboot in plaats van een recreatieboot. "Intern wordt dan beoordeeld of de vergunning voor een werkboot wordt verstrekt.