Breda beweegt tijdens de zomer van 2012. foto Ilse Lukken
Breda beweegt tijdens de zomer van 2012. foto Ilse Lukken

Buiten bewegen in zomers Breda

Fotograaf en schrijfster Ilse Lukken brengt de zomer door in Breda en legt wekelijks voor BredaVandaag.nl de zomerse sfeer vast.


Breda biedt ook deze zomer veel mogelijkheden om buiten in beweging te komen. Het Markdal blijft bijvoorbeeld geliefd om te fietsen en hard te lopen, net als het Ulvenhoutsebos trouwens. Hier laten Georgine en Lineke graag hun honden uit. Honden: die duiken wel vaker onverwachts op voor de ogen van de fotograaf in deze serie.

Op Golfbaan Princenbosch richten Anja Wijckmans uit Maastricht en Lia Koenraadt uit Etten-Leur hun volledige aandacht op de laatste hole van de baan. Ze hebben ruim vier uur gespeeld, slechts even onderbroken door een pittige regenbui, zoals we die deze zomer kennen.

Kees Beenackers, eigenaar en grondlegger van Golfclub Princenbosch tussen Bavel en Gilze-Rijen, geeft trots een rondleiding over zijn uitgestrekte, natuurlijke terrein: 27 banen op 100 hectare. Als altijd vergezelt zijn Duitse herder Summer hem in de golfkar. “Je hoort hier de stilte,” merkt Beenackers terecht op.

Edith Matti geeft in het Valkenberg wekelijks Tai Chi-les aan eenieder die wil meedoen. Deze zomeravond vormen zij een kring van 12 personen, naast de vijver. Andere bezoekers van het park kijken niet op van de rustige, soepele bewegingen die de deelnemers maken.

Op Manege de Roosberg in Bavel instrueert Bixy 5 kinderen tussen de 8 en 13 jaar die op Jeugdruiterkamp zijn. Nienke, Stefano, Joyce, Sterre en Sanne leren de eerste stappen van het springen met een paard. Ton Ullings, eigenaar, vertelt: “Telefoons zijn verboden op dit kamp: zo zijn de kinderen er echt een week uit zonder dat hun ouders regelmatig controleren of alles wel goed gaat. Maar als ze een kaartje willen sturen, dan mag dat natuurlijk altijd!”

’s Nachts dromen de kinderen er vast van om ooit mee te kunnen doen aan grote wedstrijden, zoals Jumping Breda. Het beweegt veel Bredanaars zondagmiddag in ieder geval om naar dit evenement te komen kijken. Heerlijk buiten, op een warme zonnige zomerdag in Breda.

FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief