Afbeelding

Bredase Kamerleden Dijkhoff en Kuiken de zomer door

Politiek

BRIEFWISSELING – De politiek in Breda ligt tijdens de zomer compleet stil, maar dat geldt niet voor de werkzaamheden van de Bredase Tweede Kamerleden Attje Kuiken (PvdA) en Klaas Dijkhoff (VVD). De twee politici binden op BredaVandaag.nl de strijd aan in aanloop naar de landelijke verkiezingen in september.

Beste Attje,

deze week was er voor de VVD een mooi bericht. Onder boeren stijgt onze populariteit, ook in en om Breda. Hier in het zuiden stemden mensen met een mooi boerenbedrijf lange tijd gewoontegetrouw op het CDA. Gelukkig komen tegenwoordig steeds meer agrarische ondernemers op de VVD uit. Nederlandse boeren exporteren niet alleen bijna het meeste voedsel ter wereld, maar zijn ook de innovatiefste. Wij zijn blij dat deze moderne ondernemers zich kunnen vinden in onze kijk op vrijheid van ondernemen en de kracht van de boeren zelf.

Het beeld van boeren die het vooral van Europese subsidies moeten hebben geldt niet voor de Nederlandse boeren. Sterker nog, ze zitten onze boeren nog wel eens in de weg doordat ze de concurrentie dwars zitten en teveel regeltjes met zich mee brengen. Europa zou dan ook die subsidies flink moeten verlagen. Dan kan de EU zich meer richten op innovatie en vooral: minder uitgeven. Gelukkig is jouw partij het op dit punt met ons eens.

Maar als we willen dat de EU niet teveel regels oplegt aan de Nederlandse boeren, dan moeten we dat natuurlijk zelf in den Haag ook niet gaan doen. En daar in die strijd mis ik de PvdA nog wel eens.

Boeren hebben een bijzonder bestaan. Ze combineren vaak economie, natuur, dierenwelzijn, voedsel, gezondheidszorg en de inrichting van ons buitengebied. Dat doen ze met ziel en zaligheid. Deze bijzondere positie moet er niet toe leiden dat we het principe van vertrouwen in mensen loslaten.

We moeten als overheid boeren niet als kleine kinderen behandelen en alles dichtregelen. Als ik jullie programma lees, zie ik een hele waslijst aan wensen die vervolgens aan de boeren verplicht wordt opgelegd als ze in Nederland hun bedrijf willen voeren. Terwijl de Nederlandse boeren al voorop lopen als het om innovatie, dierenwelzijn en duurzaamheid gaat. Ondertussen moeten ze ook nog kunnen concurreren met boeren in landen waar het allemaal niet zo precies komt.

De Nederlandse boeren zijn de tweede voedselexporteur ter wereld met producten van hoge kwaliteit afkomstig van innovatieve bedrijven. De VVD koestert ze en wil de duurzame en gezonde landbouw in Nederland behouden. En niet met een te lange eisenlijst de boeren reduceren tot hobbykippenhouders in een openluchtmuseum.

groet,
Klaas

Beste Klaas,

Mijn opa was boerenknecht. Een aantal neven en nichten hebben een landbouwbedrijf; van varkensstal, vissenkwekerij tot zorgboerderij. Boer zijn ben je 24 uur per dag. Een manier van leven waar ik veel respect voor heb. Bovendien niets zo lekker als groente rechtstreeks van het land.

Belangrijkste punt voor de PvdA is dat wij tegen de verdere ontwikkeling van de zogenoemde megastallen zijn. Intensieve veehouderij botst met volksgezondheid, het milieu, het dierenwelzijn en de kwaliteit van ons landschap.

Wij willen naar een veehouderij die in omvang en inrichting past bij ons volle landje. Dat luistert nauw, zoals we ondermeer door de gevolgen van de Q-koorts hebben gezien. Daarom moeten onze boeren niet alsmaar groter in aantal dieren willen worden, maar juist kleiner en maximaal moeten scoren op natuur-milieu en dierenwelzijn. De PvdA wil een veehouderij die binding heeft met de grond: waar de koe regelmatig in de wei staat.

Dat vraagt wel een goede prijs voor hun product en een lage prijs voor energie. Dus mest benutten voor energie en zonnepanelen op de boerderijen. Daar moeten we aan werken. VVD helpt de boeren niet om hun positie te verbeteren, want het ongelimiteerd opschalen betekent weer meer schulden, meer milieu -en natuurschade...en de boeren hangen aan een touwtje bij de zuivelcoöperatie en de supermarktketens. Dat heeft niets met vrij ondernemerschap te maken. Dat zal mijn familie kunnen beamen.

Groet Attje.