NAC verslaat Willem II met 2-1. foto Peter Visser
NAC verslaat Willem II met 2-1. foto Peter Visser

Snode acties symboliseren burenruzie NAC en Willem II

NAC

STEENAKKER – NAC Breda gaat op 10 augustus op bezoek bij aartsrivaal Willem II. Fans van beide kampen hebben zich de laatste jaren schuldig gemaakt aan ludieke acties rondom de derby. Hierbij een overzicht van de vindingrijke acties die symbool staan voor de aparte band tussen beide clubs.

‘Help NAC de winter door’
In het verleden wisten fans van beide clubs de landelijke media te halen met snode acties over en weer. Plaagstootjes met een knipoog welteverstaan. Het begon tien jaren geleden met een actie van Willen II-fans. Zij brachten brood en kleding naar het Rat Verlegstadion, toen hun aartsrivaal geen cent te makken had. ‘Help NAC de winter door’ was het advies uit Tilburg.

In 2004 parkeerden fans van Willem II een aanhangwagen vol met mest bij het stadion in Breda. Daarbij werd een spandoek opgehangen met de tekst: ‘Iedereen schijt op NAC’. De fans van NAC reageerden binnen twee weken op spitsvondige wijze. Liefst 4500 luiers werden er bij het stadion van Willem II neergelegd. ‘Stilburg broekpoepers, zijn 4500 luiers genoeg om oew stront bij oew te houwe?’, viel er op het bijgevoegde spandoek te lezen.

Eigen kuip voor NAC
Willem II speelde een jaar later de finale van de Amstelcup in de Rotterdamse Kuip. Dat wilden de fans van die club de NAC-fans maar wat graag in het gezicht wrijven. Door een badkuip bij het stadion van NAC te zetten lukte dat aardig. ‘Doede gullie ut mar mee deze Kuip’ was de boodschap van de Tilburgers.

Het is tevens de laatste fantasierijke actie van Willem II fans jegens hun aartsvijand. De aanhang van NAC liet het er niet bij zitten. In 2009 zorgden NAC-fans voor geel water in Tilburgse fonteinen. Hierop nodigden Bredase fans Rotterdammers uit om carnaval te vieren in Tilburg, omdat mensen uit die stad destijds werden geweigerd in Breda.

Nieuwe dienstregeling voor Willem II
Toen later dat seizoen de Tricolores dreigden te degraderen, veranderden NAC-fans de dienstregeling van lijnbussen in Tilburg. In bushokjes verschenen compleet nieuwe diensten met bestemmingen naar plaatsen van alle voetbalclubs uit de Jupiler League.

Twee jaar geleden viel er de laatste humorvolle actie te noteren. Willem II bezette op dat moment de laatste plaats in de Eredivisie. Symbolisch werd er door de fans van NAC een rode lantaarn opgehangen bij het Koning Willem II stadion en een spandoek getoond met de tekst ‘De laatste trofee voor Stillem II’.

Teruggekeerde burenruzie
Over een week geven Willem II en NAC het startschot in de Eredivisie in Tilburg. De laatste confrontatie was aan het eind van het seizoen 2010/2011. Op de laatste speeldag strooide NAC door een 1-0 overwinning nog wat zout in de wonden van het al rechtstreeks gedegradeerde Willem II. Nemen de fans van de Tilburgers revanche op speelse wijze of kunnen we wat verwachten van de fans uit Breda? De derby is hoe dan ook terug in de Eredivisie.