Op pad in Schorsmolen 3
Op pad in Schorsmolen 3

'Met twee kinderen heb ik behoefte aan meer ruimte'

Algemeen

SCHORSMOLEN - In deze serie gaan de verslaggevers van BredaVandaag.nl ouderwets in de wijk op pad met de vraag wat de Bredanaar bezighoudt deze zomer. In dit deel de wijk Schorsmolen.

In Schorsmolen staan voornamelijk lage flats met heel veel koop- en huurappartementen. Het is er wat rommelig, en er loopt weinig volk op straat. Een paar kinderen fietsen rondjes, maar de ouders zijn nergens te bekennen. De enige vorm van bedrijvigheid die te zien is, vindt plaats rondom de supermarkt.

De noordgrens van Schorsmolen wordt getrokken door de Singel, met daarin een aantal woonboten. Een van die boten is een vreemde eend in de bijt; coffeeshop Pax verkoopt hier haar softdrugs. Ook bij Pax zijn er nu minder mensen te vinden, maar dat heeft een andere reden. Door het wietbeleid waarbij je een pas nodig hebt kan nu niet iedereen meer binnen daar.

Uw verslaggever mocht zelf ook niet naar binnen. Toch wilde de dame achter de kassa wel even praten over de afgenomen drukte. “Het is voor veel mensen even wennen, of ze willen de pas gewoon niet om privacyredenen. Gelukkig hebben we nog wel een hoop klanten uit de buurt.” Dat leeft voor sommigen dus wel in Schorsmolen.

In een zijstraat van de Middellaan woont Radder, die zegt dat het eigenlijk wel een prima buurt is. “Het is af en toe alleen een rotzooi, maar je woont hier niet slecht. De mensen zijn alleen heel erg op zichzelf, dat is jammer. Het zou goed zijn als we samen de buurt schoner houden en er beter gecommuniceerd wordt. Dat mist hier wel, dat mensen naar elkaar toe gaan.”

Waar de wijk om bekend staat is dat er vrij veel alleenstaanden wonen. De appartementen zijn erg geschikt voor starters. Dat kan natuurlijk een verklaring zijn voor de rustige straten. Er zijn weinig mensen thuis en waarschijnlijk is het grootste gedeelte van de inwoners van Schorsmolen elders aan het werk.

Wat opvalt in de straten is dat er veel te koop-borden te zien zijn aan de balkons van de appartementen. Nienke Dolfing, zelf bewoonster van een appartement aan de Middellaan, legt dit uit. “Dit zijn goede appartementen om mee te beginnen, maar het is onhandig voor gezinnen. Ik wil hier zelf ook weg. Niet omdat ik het hier niet fijn vind, want ik heb nergens last van." De twee redenen waarom ze wilt vertrekken zijn trouwens duidelijk: de ene ligt in een maxi-cosi te slapen en de andere dartelt over straat.

"Met twee kinderen heb ik behoefte aan meer ruimte, en een tuin waarin ze kunnen spelen, want hier op straat is dat niets. Daarom ben ik op zoek naar een huis in Breda-zuid of Teteringen." Dat die tuin nodig is blijkt snel, als de oudste om de hoek verdwijnt en Nienke erachteraan moet.

Grotere kaart weergeven