foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

'Die annexatie hadden ze nooit moeten doen'

Cultuur

ULVENHOUT - In deze serie gaan de verslaggevers van BredaVandaag.nl ouderwets in de wijk op pad met de vraag wat de Bredanaar bezighoudt deze zomer. In dit deel het dorp Ulvenhout.

Ulvenhouters maken zich niet over veel druk. Het dorp is mooi, er zijn genoeg voorzieningen om de hoek en zelfs de verste buurman is een goede vriend. Zelfs de Eneco Tour doet op een normale donderdag in de zomervakantie even het dorp aan. Heel even.

In de Slotlaan woont Patricia Jacobs met haar man en kinderen. Ze tuiniert terwijl de kinderen met vriendjes binnenspelen. Het gezin woont na enige omzwervingen nu 2,5 jaar in Ulvenhout. "Hiervoor hebben we ruim drie jaar in Amerika gewoond, drie jaar in Frankrijk en ook nog in Amsterdam", vertelt Jacobs. "We voelen on altijd al tot Brabant aangetrokken. Aan Ulvenhout zijn we helemaal verkocht, het is een fantastisch dorp."

Want Breda ligt om de hoek, net als het bos en de school. "Kiezen uit welke van de twee basisscholen was een absoluut luxeprobleem", vertelt ze. "Ze staan allebei namelijk heel goed aangeschreven." Toch staat het huis van de Jacobs te koop. "Te klein", zegt ze terwijl ze naar de tuin wijst. "We willen nu echt iets groters. Ook graag weer in Ulvenhout, als het kan."

Toch kent het dorp sinds kort ook een minpunt. Althans, een minpunt in wording, vindt Patricia Jacobs. Aan de Galderseweg vestigt zich binnen afzienbare tijd het pension voor verslaafde daklozen. "We wonen precies in de loop van het pension naar het winkelcentrum", zegt Jacobs. "Ik vrees er voor dat ze dat als hangplek gaan gebruiken."

Iets verderop aan het Markdal schuurt Ton in 't Groen zijn tuinhek. Hij maakt zich geen zorgen over de komst van de dak- en thuisloze aan de Galderseweg. "Alsof die in dit winkelcentrum hun drank gaan halen. geloof ik niets van."

In 't Groen woont al 45 jaar aan de Deken Fickstraat. Hij is gepensioneerd. Op de vraag wat hem bezighoudt in de vakantie kan hij kort zijn: 'Ik heb altijd vakantie.' In de 45 jaar dat hij er woont, is Ulvenhout weinig veranderd, vindt hij. "Het is prachtig wonen hier. Er komen nu meer jongelui wonen, dus dat is wel mooi. We zijn een hechte gemeenschap en hebben veel contact met elkaar."

Dat laatste valt niet te zeggen van de gemeente Breda, waartoe Ulverhout sinds de annexatie behoort. Vroeger zag hij de ambtenaren van de gemeente Nieuw-Ginneken nog wel eens op straat. Maar sinds Ulvenhout bij Breda hoort, lijkt het alsof de ambtenaren alleen maar achter hun computer zitten, aldus In 't Groen. "Neem nou die bezuinigen", vervolgt hij. "Ze halen de hegjes weg en planten er gras voor in de plaats. Dat is toch geen bezuiniging. Ik kan me niet voorstellen dat dat veel geld oplevert. En hiervoor willen ze geen hondenuitlaanplek maken omdat dan het gras gemaaid moet worden."

Van de komst van het pension wordt de Ulvenhouter niet warm of koud. "Dat zal allemaal wel meevallen. Is het juist niet goed dat die mensen worden opgevangen?", vraagt hij zich hardop af. "Dat loopt wel los."