Bestuursvoorzitter Arjan Kastelein van ROC West-Brabant. foto ROC West-Brabant
Bestuursvoorzitter Arjan Kastelein van ROC West-Brabant. foto ROC West-Brabant

ROC: 'Scholen moeten eigen identiteit behouden'

Nieuws

ETTEN-LEUR - Arjan Kastelein (50) is sinds april 2012 bestuursvoorzitter van de onderwijsinstelling ROC West-Brabant. Hij nam het stokje over van Rob Franken, die met pensioen is. Kastelein trad in augustus 2010 toe tot de raad van bestuur van het ROC.

De bestuursvoorzitter laat donderdagochtend in zijn kantoor aan het Trivium in Etten-Leur net de Jamaicaanse minister van Industrie en Investeringen uit. "Hij reisde regelrecht van de Olympische Spelen af naar West-Brabant", verduidelijkt de bestuursvoorzitter het opmerkelijke bezoek. "Hij komt speciaal naar de regio voor kennismaking en een gesprek. Hij is geïnteresseerd in de opleidingen vliegtuigonderhoud, zoals we die in Woensdrecht en Gilze hebben. Kennisdeling, daar gaat het om", aldus Kastelein.

28-duizend leerlingen
De scholen die onder de Stichting ROC West-Brabant vallen, leiden meer dan 28-duizend leerlingen op. Die volgen beroepsonderwijs in onder meer Breda, Bergen op Zoom en Roosendaal. Maar ook veel middelbare scholen, waaronder het Stedelijk Gymnasium en het Graaf Engelbrecht in Breda, vallen onder stichting ROC West-Brabant.
 
Juist het delen van kennis bij instellingen is belangrijk, vooral in het onderwijs, vindt de bestuursvoorzitter. "Kennis moet je niet in huis houden. Die moet je delen. Daarin zie ik tegenwoordig een omslag in het onderwijs. Instellingen werken steeds meer samen. Zo weet je eerder waar de markt behoefte aan heeft, maar ook wat de student wil." 
 
Sluiting
Kastelein stapt in een roerige periode in bij het ROC. "Zo hebben we onlangs het Prisma van Cooth aan de Biesdonkweg in Breda moeten sluiten", legt hij uit. "Een zeer verdrietige gebeurtenis. Bij personeel en leerlingen roept dat zware emoties op.
Toch is een dergelijke sluiting van een school onvermijdelijk. De bevolking krimpt en dat merkt het ROC West-Brabant bijvoorbeeld in het leerlingenaantal. "Het is altijd in beweging, en het bijzondere nu is dat we te maken hebben met afnemende bevolking. Daarom ontkom je er niet aan om bijvoorbeeld een school te sluiten en de leerlingen ergens anders onder te brengen. Aan de andere kant openen we natuurlijk ook nieuwe scholen. Met die beweging zijn we al een lange tijd bezig. Hoe gaat de samenleving eruit zien en hoeveel nieuwe leerlingen komen er? Dat zijn vragen die daarin centraal staan. Dat blijft een spannend fenomeen binnen het onderwijs het ROC de komende jaren." 

Overheid
Dan is er nog de overheid die de geldkraan steeds meer dicht draait en toch meer vraagt van onderwijsinstellingen. Maar daarover wil de ROC-baas niet mopperen. "Ik vind daar natuurlijk wel iets van, maar daar hoor je mij niet over mopperen of zeuren. Natuurlijk hebben de eisen en bezuinigingen tegelijkertijd een effect, maar zelfs met onbeperkt geld houd je nog problemen."

Drijfveer
Maar momenteel zijn de ROC-scholen goed bezet, meent Kastelein. "In het verleden is goed nagedacht over hoe we het onderwijs in de regio inrichten. Het ROC bestaat nu uit allerlei scholen die een eigen pakket van opleidingen bieden. Het streven is om de eenheden in ieder geval niet te groot te laten worden. De scholen moeten hun eigen identiteit behouden, de directeur zit niet op het Trivium maar staat daar bijna letterlijk met zijn voeten in de spreekwoordelijke modder. Dat zorgt voor de juiste verbindingen waardoor je studenten de ruimte geeft zich te ontwikkelen. En dat is onze belangrijkste drijfveer."